IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отесня ли пазарът на имоти за норвежкия държавен инвестиционен фонд?

Една от пречките за институцията е предпочитанието й към мащабни сделки, а атрактивните възможности не са много

13:32 | 09.01.16 г.
Отесня ли пазарът на имоти за норвежкия държавен инвестиционен фонд?

Карстен Калевиг, който оглавява норвежкия държавен инвестиционен фонд, има мандат да инвестира около 6 млрд. долара годишно във висок клас имоти по целия свят. Калевиг обаче явно не може да намери достатъчно активи за парите, пише Wall Street Journal.

Фондът, който се управлява от централната банка на Норвегия, възприе политика за разнообразяване на инвестициите, но изглежда, че се изправя пред недостиг на атрактивни възможности.

“Това е естествено – да намалим темповете. Апетитът ни за инвестиции не се е намалил, просто времената са несигурни”, коментира Калевиг в интервю за изданието.

Предизвикателствата пред норвежкия държавен инвестиционен фонд са точна илюстрация за това как апетитът на една цяла нова категория инвеститори, каквито са суверенните фондове, предизвиква рязък ръст на цените на активите и засилва опасенията, че пазарите прегряват.

Калевиг посочва, че от известно време очаква ценова корекция и предупреждава, че най-големите фондове едва ли ще успяват да си докарват по около 7 на сто годишна възвръщаемост. “През последните пет години постигнахме нива на възвръщаемост, които изобщо не можем да очакваме в бъдеще”, изтъква той.

От 2011 г. насам норвежката централна банка е инвестирала на глобалния пазар на имоти около 23 млрд. долара, или приблизително 3% от активите на инвестиционния фонд. Новата цел е разширяване на инвестициите в имоти до 5% от активите, но за постигането й не е определен краен срок.

През миналата година експертна група, назначена от правителството в Осло, дори препоръча разширяване на инвестициите в имоти на фонда до 10 на сто от активите му.

Някои икономисти обаче смятат, че фондът трябва да се придържа към инвестициите в акции и облигации, които съставляват 97 на сто от активите му, тъй като тези вложения изискват по-малко човешки ресурси.

Калевиг посочва, че разпределението на инвестициите по активи не би трябвало да се основава на краткосрочните пазарни цени. Преценката обаче би отнела няколко икономически цикъла.

Според него корекция на цените би представлявала и отлична възможност за ускоряване на инвестициите в имоти. Един от факторите, който ограничава активността на фонда на пазара на имоти, е че той се интересува само от големи сделки.

През последните пет години институцията е придобила малко под 900 актива в 13 държави. Най-скорошните сделки са за мащабен портфейл от логистични имоти в САЩ и няколко офис сгради в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още