IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нискокачествените жилища – нова инвестиционна ниша?

Доходността от наем vs. капиталовата стойност като база за определяне на стойността на имота

11:34 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нискокачествените жилища – нова инвестиционна ниша?

По-малките жилища с по-ниско качество на някои пазари имат потенциал да предоставят привлекателни инвестиционни възможности, тъй като доходът от тяхното отдаване под наем би могъл да донесе по-голяма възвръщаемост през следващите пет години в сравнение с ръста на тяхната стойност, сочи нов доклад.

От консултантската компания Savills смятат, че инвестиционното търсене на отдадени под наем жилища с по-ниско качество, които те класифицират като клас С, ще се покачва във Великобритания през следващите години, като техните цени ще се базират на доходите, които могат да генерират.

Предвид понижения брой купувачи на първи дом, които могат да придобиват имот в по-ниския ценови сегмент поради затегнатото ипотечно финансиране, от компанията смятат, че индивидуалните инвеститори, които искат да продадат своите жилища в този ценови сегмент, за да постигнат печалба от ръста в стойността, може да имат проблем при тези продажби, пише FT.

Затова специалистите смятат, че може да се очаква на пазара да се формира нова ниша, при която инвеститорите ще продават помежду си имоти в различни ценови сегменти, за да се сдобият с активи, способни да генерират различен по размер доходност. При тези сделки инвеститорите ще оценяват и ценообразуват според доходността, извлечена от имота, вместо потенциалните ръстове в стойността за в бъдеще.

От компанията базират своята теория на хипотеза, че имотите клас С ще продължат да отчитат спад в темповете, с които тяхната стойност расте в сравнение с основния сегмент на пазара през следващите няколко години, докато техният наемен потенциал ще продължи да расте.

Специално по отношение на пазара във Великобритания Йоланд Барнс, директор "Проучвания" в Savills, коментира: „За инвеститорите, които искат да изградят портфейли с добри източници на доходи, които ще бъдат атрактивни за бъдещите инвеститори, стратегията за покупка на имоти клас С с ниска капиталова стойност, подходящи за отдаване под наем, изглежда добра“.

Според доклада това ще доведе до трайна промяна на пазара, която ще обособи като отделен инвестиционен актив имотите клас С, които досега се възприемаха предимно като такива, които се купуват за собствено ползване.

Въпреки това не всички експерти споделят същото мнение.

Дейвид Нюнс, управляващ директор на LSL, казва, че дали потенциалът на имота да генерира приходи от наем ще се превърне в основната база за калкулиране на неговата стойност, ще зависи до голяма степен от посоката, която ще поемат цените на жилищата.

„Въпреки че получаването на ипотечно финансиране може да доближи британския до европейския жилищен модел, където е по-обичайно да се наема в дългосрочен план, много вероятно е до 2015 г. балансът между приходите от наем и капиталовия ръст да се възстанови”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още