IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти във Франция показва признаци на балон

Жилищният пазар в страната се откроява от общата тенденция през последните няколко години

10:33 | 15.09.11 г.
<p>
	Париж от Айфеловата кула. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Париж от Айфеловата кула. Снимка: sxc.hu

Една от ключовите мерки, подкрепящи пазара на жилища, е т. нар. Закон на Селие, който намали данъците за хора, които купуват ново строителство с цел отдаване под наем. Когато бе въведено, данъчното облекчение позволяваше на купувачите на жилища на стойност 200 хил. евро да намаляват декларирания си облагаем доход с 50 хил. евро в продължение на девет години.

Правителството намали облекчението с 10% в бюджета за 2011 г., а когато премиерът Франсоа Фийон обяви още строги мерки за икономии през лятото, той заяви, че кабинетът обмисля варианта да намали облекчението с още 10% в бюджета за 2012 г.

Подобна стъпка би могла да доведе до спад на продажбите на ново строителство с 40 хил. жилища до 2012 г., твърди местната федерация на строителните предприемачи Federation des Promoteurs Immobiliers.

Освен това правителството ограничава данъчните облекчения за капиталови приходи от продажбата на втори жилища. Хората, продаващи вторите си домове, вече ще имат право на пълния размер на облекчението след 30 години собственост. Опасенията от въздействието на промяната вече доведоха до отлив на планирани продажби на имоти, според организацията на нотариусите Notaires de France, въпреки че тя не предоставя конкретни данни. Всички продажби на имоти във Франция минават през нотариуси, които гарантират финансовите сделки и плащането на държавната такса за прехвърляне на имота.

Би било грешка недвижимите имоти да се смятат за сигурно убежище, твърди Ерве Бюлол, икономист за Франция от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според него подобно подценяване на риска би могло на свой ред да предизвика балон. До края на 2009 г. ОИСР обясняваше движенията на цените на френския пазар с някои фундаментални фактори, но през 2010 г. техните традиционни икономически изчисления, базирани на фактори като нива на съжителство, кредитни условия и доходи на домакинствата, не успяха да обяснят какво се случва.

"Това може да е сигнал за балон, тъй като балонът всъщност е несъответствие с основните принципи", твърди Бюлол.

Цените тази година са на път да станат непосилни за купувачите, което води до спад на търсенето, посова Елюер от Credit Agricole. В същото време влошаващият се икономически пейзаж и опасенията от по-строги данъци още повече обезкуражават евентуалните купувачи.

"Французите все повече ще се отказват от инвестициите в акции. Не знам обаче дали ще пренасочат инвестициите си към недвижимите имоти", коментира Ги Нафилян, главен изпълнителен директор на една от най-големите строителни фирми във Франция Kaufman & Broad.

В някои райони обратът вече е явен. Нотариусите регистрират ясен спад на продажбите това лято, което предвещава "доста по-несигурен цикъл на недвижимите имоти през идните месеци", според Notaires de France.

Бюлол от ОИСР казва, че дори и при рязък спад на цените, той не очаква катастрофа, тъй като дългът на френските домакинства е сравнително нисък, а консервативните кредитни практики на банките като цяло предполагат по-малко случаи на неплатежоспособност. Според него обаче ако все пак станем свидетели на спад на цените, съвпадащ с проблеми в банковия сектор, ситуацията може да се влоши.

"Преди година говорехме за възстановяване. Мислехме, че излизаме от тунела, а банковата криза приключва", казва Жан-Мари Сиук от Immogroup Consulting. "Днес обаче ситуацията е съвсем различна. Безработицата расте, инфлацията продължава да се смекчава, което е доказателство за забавяне на потреблението. Няма причина недвижимият имот да прави изключение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още