IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мианмар - една неочаквана дестинация с огромен потенциал за инвестиции в имоти

Чуждестранните инвеститори чакат с надежда икономическите реформи и вдигането на санкциите срещу страната, за да влязат на неразвития пазар на имоти

09:47 | 02.12.11 г.
<p>
	Столицата на Мианмар Янгон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Столицата на Мианмар Янгон. Снимка: Ройтерс

Вече не е рядкост да се види оживено хотелско лоби в Мианмар. Все по-големият поток от посетители накара инвеститорите да се замислят за потенциала на неразвития сектор на имотите на югоизточната азиатска държава, пише The Wall Street Journal.

Чужди инвеститори вече обикалят из страната с надеждата, че новото правителство ще реформира икономиката и ще даде тласък на инвестициите. Ако реформата продължи, то освен строителството на инфраструктурни обекти във фокуса на предприемачите ще попадне още изграждането на хотели и други частни и обществени сгради, посочва изданието.

Тони Пикон от Colliers International Bangkok потвърждава засиления интерес към Мианмар. Според него обаче би било необмислено да се скача с главата напред в такава инвестиция заради твърде ранния етап, до който е стигнала икономическата реформа в страната. Освен това срещу азиатската държава продължават да действат тежки икономически санкции, като дискусиите за тяхното сваляне едва сега започват.

Пречка за чуждите инвеститори в Мианмар е и липсата на закон за чуждестранните инвестиции, който да защити собствеността им. В момента е незаконно чужденци да притежават имоти в страната, посочва експертът.

Все пак нарастващият интерес е накарал консултантската компания да направи собствено проучване на потенциала на пазара на имоти в Мианмар. „Откритията“ са очаквани от експертите: стари, маломерни, често порутени сгради от времето на британското колониално господство доминират на пазара.

Последният период на ново строителство, което се състоя най-вече в столицата Янгон, приключи в средата на 90-те години като неуспешен експеримент на тогавашното военно правителство за привличането на чужди инвеститори. Последвалата азиатска финансова криза и налагането на икономически санкции на военното правителство на страната довършиха и без това хилавата строителна активност.

Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още