IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мианмар - една неочаквана дестинация с огромен потенциал за инвестиции в имоти

Чуждестранните инвеститори чакат с надежда икономическите реформи и вдигането на санкциите срещу страната, за да влязат на неразвития пазар на имоти

09:47 | 02.12.11 г.
<p>
	Столицата на Мианмар Янгон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Столицата на Мианмар Янгон. Снимка: Ройтерс

От средата на 90-те почти не са строени нови индустриални и офис площи, нищо, че на хоризонта в Янгон стърчат няколко крана, обслужващи мънички проекти. Старите сгради пък са в лошо състояние и прилежащата им инфраструктура или едва функционира, или е напълно унищожена.

Ако столицата на Мианмар се превърне в следващия азиатски процъфтяващ град, хотелските стаи със сигурност няма да достигат за пълноценното обслужване на всички посетители. Доказателство за това е посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън тази седмица. Резервациите от чужденци по повод срещата са сравними с една малка война, тъй като в столицата на Мианмар има само 1 700 луксозни хотелски стаи.

Това обаче е притеснително, като се има предвид, че Янгон ще бъде домакин на няколко грандиозни събития през следващите години. Със сигурност ще се наложи да бъдат построени няколко нови хотела, но това могат да направят само фирми от съседни държави, които не прилагат санкции срещу Мианмар.

Що се отнася до офис площите, в Янгон има малко над 50 хил. кв. м. Това е площта на една средностатистическа офис сграда в Ню Йорк или Банкок. Заради очакваната експанзия на големи международни компании в страната ще е необходимо ударно строителство на нови офис площи.

Земята в Мианмар обаче не е евтин актив. Местните разказват, че бизнесмени, облагодетелствани от търговията с нефрит, дървен материал и други стоки, са направили огромни инвестиции в недвижими имоти, тъй като не са имали възможност да изнесат парите си навън. Тези хора не са склонни да продават евтино и цените на земята в Янгон са съпоставими с цените в Банкок.

Консултантската компания очаква ценовите нива да продължат да растат, тъй като с отварянето на пазара ще се увеличат и спекулациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още