IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към жилищния пазар – плод на любопитство или на намерения за сделка

Агенции отчитат ръст при реалните сделки за покупка на жилище, но купувачите все още са малцинство на пазара

11:37 | 13.06.12 г. 21
<p>
	<em>Посоката на движение на пазара на имоти ще се определи от ситуацията в Европа. Снимка: Investor.bg</em></p>

Посоката на движение на пазара на имоти ще се определи от ситуацията в Европа. Снимка: Investor.bg

Статистиката на Arco Real Estate показва, че само 15% от реализираните с тяхна помощ сделки имат инвестиционен характер. Данните на „Адрес Недвижими имоти“ са още по-слаби - делът на техните клиенти, закупили имот с цел инвестиция, е под 10%. „Това обаче е сериозен напредък в сравнение с предишните години, когато този процент бе едва 2-3“, посочват от „Адрес“.

Диана Матеева смята, че добра възможност за инвестиция в имот предлага търговският сегмент на пазара. „Инвестицията в магазин с добри параметри и подходяща локация с постоянен човекопоток осигурява добра доходност на годишна база – над 6%, а срокът й за откупуване е около 15 години“, коментира тя.

Цените

Ценовите нива се стабилизираха в сравнение с предходните няколко години и бъдещ спад може да се наблюдава с много умерени темпове и то не във всички сегменти, допълва Матеева.

Подобно мнение изказват експертите и от другите две агенции. “Цените на атрактивните имоти ще се задържат на сегашните нива или дори леко ще се повишат, а при по-неатрактивните е възможна корекция надолу”, коментират от Arco.

„Възможен е слаб спад на цените на некачествените имоти, а тези на качествените се задържат на същото ниво и в отделни случаи опитват макар и леко по-високи нива“, допълват от „Адрес“.

„Още една причина да очакваме стабилност и лек ръст е активността на банките в сферата на ипотечното кредитиране“, казват още ош Arco Real Estate. “Голяма част от тях подобриха значително условията си и въпреки, че са все още консервативни при отпускането на кредити, желанието им да го правят се е увеличило значително“, допълват от агенцията.

Според Диана Матеева много банки са започнали да предлагат по-добри и гъвкави условия по ипотеките, които са приемливи за хора с добри и постоянни месечни доходи.

Прогнозите

Агенциите очакват жилищният пазар да остане динамичен до края на годината, като посоката на движение ще се определи от развитието на кризата в Европа.

„Като свидетели на една променлива икономическа среда в България и известна финансова несигурност в границите на Европейския съюз можем да заключим, че инвестицията в недвижим имот е добро и сигурно финансово решение, което да гарантира, че личните ни спестявания няма да се обезценят в бъдеще, а ще ни носят добра и сигурна доходност“, коментира Диана Матеева.

Всяка една неблагоприятна новина от Европа обаче ще има своето отражение върху всички сфери на икономическия живот, включително и недвижимите имоти, предупреждават от Arco.

Според „Адрес“ купувачите ще имат избор измежду много жилища на пазара. Диана Матеева обаче препоръчва клиентите да не прекаляват с огледите, защото това не е гаранция, че ще направят правилния за тях избор.

„Ако имотът е добър според вашите представи и критерии за избор, ако цената му е приемлива за вас в зависимост от личните ви финансови възможности, дори това да е първият или един от първите имоти, които сте видели, не се колебайте, за да не се окажете в ситуация, в която да се наложи да правите избор с повече компромиси“, посочва брокерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 36
ale1
преди 11 години
ученик към Мъдреца:-Учителю , онези двамата спорят и никой не отстъпва - кой от тях е Прав ?Мъдрецът: И двамата са прави ;)Ученикът: Как е възможно и двамата да са прави - според мен единият греши Учителят : И ти си прав,трябва време;)----------Та така и ние..винаги сме прави !;)За "едните" прави ще кажа - нямаме опит в Пазарите , до 2006 Имаше алъш/вериш - договаряха се продавачи и купувачиПазар има тогава,когато има спекуланти , за да раздвижат Махалото..а то се движи с Пари-------Пазарът е съвкупност от отношения , която Двете страни мислят че разбират , докато Третата не каже кой е прав ;)през 2008 махалото отиде екстремално в дясно ,Продавачите разбраха че грешат (някои купуваха на върха) , раздадоха се около 20.8 млрд Евро кредити - които следва да произвеждат още повече евра!Четири год.Третата страна Работеше Срещу себе си - раздаваше лихви по депозитиСега просто се сменя посоката на Махалото !Третата страна раздава шампанското и сълзите - когато се наложи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 3
forum_rookie
преди 11 години
До математика:"2. Цените от края на 90-е няма как да се върнат само за имотите, ако прогнозирате такива цени, значи смятате че и останалите стоки ще потънат."Напълно необосновано твърдение. Как в периода на поскъпване процентът на поскъпване на недвижимостите беше в пъти по-голям от този на другите стоки? Значи, в едната посока може, а в другата - не, така ли? Твърдящите че "бетонът" ще поевтинява още може и да защитават собствен интерес, но и Вие правите същото - от другата страна на "траншеята". Investor-ът работи за Вас, публикувайки редовно "облъчванията" на брокерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 16
математикa
преди 11 години
"Ами цените често са по високи от в Испания и Германия" - това изречение не означава нищо. Кои цени? Колко често? Колко по-високи? Ако имаш предвид застроената пустош в Ипания дето сега я събарят... не знам дали и 50 цента бих дал за имот там ;) Средната цена на жилище в Берлин е 1600 евро средната цена на жилище в София е 850 евро (не пречи НЯКОИ софийски да са по скъпи от НЯКОИ берлински :) ). Средната цена в Букурещ е 1700 евро. В момента купувачите се мусят на цени от порядъка 650-700 евро. Но спред мен това вече са реални, при това изгодни цени. Просто разликата между очакванията на купувачи и продавачи е КОЛОСАЛНА. А брокерите гладни! Гледат с една сделчица бюджета си да вържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 23
supertrader
преди 11 години
Само след месец ще има бум в търсенето на жилища..да видим дали ще позная..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 13
supertrader
преди 11 години
Купувачите сега са хора , които мразят риска и знаят какво правят. Масата обаче е от камикадзета , които "печелят " н момента от банкови лихви..затова и няма търсене на имоти. Най богати след цялата тази дандания ще се окажат гърците , и испанците включват..най жестоко обрани ще са германците понеже имат много пари и българите също защото пък имат много малко пари. и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 18
математикa
преди 11 години
Какво единодушие в коментарите под всяка статия във връзка с цените на недвижимите имоти :) Няма лошо да си гоните интереса, който очевидно е - скатаните ви евра по депозити да стават все по-скъпи. Достатъчно скъпи,че поне да ви стигнат за боксониера в Люлин :) Обаче някои неща или ви убягват или просто не ви изнасят: 1. Не само купувачите са малко ами и продавачите. Опитайте да купите нещо реално на сегашните уж високи цени и ще видите че предлагането е ограничено. 2. Цените от края на 90-е няма как да се върнат само за имотите, ако прогнозирате такива цени, значи смятате че и останалите стоки ще потънат. Аргументи? 3. Има Балкан разлика между пазара в София, Варна и Бургас и този примерно във Видин, Шумен, Сливен. Ако не беше безогледното застрояване с лъскави но калпави нови блокчета криза в сектора в първите 3 града, кажи речи нямаше да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 9
sisiko
преди 11 години
Престанете да пишете за мечтите на АНИ тата. Скоро няма да се сбъднат. Пътя надолу е към ценови нива 2000г. В последно време забелязвам, че продавачите искат да... цигъркат дявола във въздуха. Защо ли ? Ами цените често са по високи от в Испания и Германия. Мечтите им са да продадат тук и да купят там, че и да им останат. Май пак стават много маймуни на клона.....? Извода е ясен надолу само!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Ако има такива които не са открили Америка да си плащат цената и да стават изкупителни жертви - има нужда от такива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
MarginCall
преди 11 години
Предната безсмислена статия, която не казва нищо, пълна е с грешни прогнози, лъжливи очаквания и криви намерения.Отново имаме "РЪСТ", но не точно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 3
amorphus
преди 11 години
Надоле! Надоле! Надоле!В студените бездни слезни,където тела полуголисе гърчат край черни стени...Хр. Смирненски - "Въглекопач" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още