IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към жилищния пазар – плод на любопитство или на намерения за сделка

Агенции отчитат ръст при реалните сделки за покупка на жилище, но купувачите все още са малцинство на пазара

11:37 | 13.06.12 г. 21
<p>
	<em>Посоката на движение на пазара на имоти ще се определи от ситуацията в Европа. Снимка: Investor.bg</em></p>

Посоката на движение на пазара на имоти ще се определи от ситуацията в Европа. Снимка: Investor.bg

В последните месеци агенциите за недвижими имоти съобщават за активизиране на жилищния сегмент от пазара, ръст на интереса от страна на потенциални купувачи, на огледите, както и на реалните сделки.

Действително през последните две години на пазара се появиха стойностни имоти на по-ниски цени. Обяснението за това е необходимостта на собствениците от "свежи" финансови средства в условията на криза.

Увеличават ли се обаче купувачите или брокерите си имат работа по-скоро с любопитни клиенти, които следят пазара без някакви конкретни намерения?

Според Диана Матеева, старши брокер „Продажби“ в агенция „Явлена“, купувачите все още са малцинство на пазара.

„Преценката на купувачите и финансова им обезпеченост определят динамиката на пазара и условията по закупуването на имотите. Дори започна да се говори за ситуации, в които собственикът-продавач не продава на определена от него цена, а за толкова, колкото потенциалният купувач е готов да плати за имота“, коментира тя.

Купувачите

Резултатите от анкета на Investor.bg сред читатели показват, че купувачите с твърди намерения за сделка наистина са малцинство. Три четвърти от 985-те участници в допитването посочват, че нямат намерение да купуват жилище през настоящата година.

От останалите участници в анкетата 8% са заявили, че смятат да инвестират в жилищен имот през 2012 г., тъй като им е наложително да притежават собствено жилище. Седем на сто от отговорилите посочват, че искат да купят жилище с инвестиционна цел.

Една десета от участниците в анкетата обаче попадат в графата „любопитни клиенти“. Те обмислят покупка на собствено жилище, но не бързат със сключването на сделка.

От Arco Real Estate посочват, че през първото полугодие се наблюдава известен ръст и на групата на купувачите, и на групата на любопитните клиенти, които се интересуват от развитието на пазара.

„Освен, че получаваме повече запитвания и консултантите осъществяват повече огледи, то и броят на реализираните сделки е съществено по-голям в сравнение със същия период на миналата година“, коментират от компанията.

„Отчитаме ръст от 75% на сделките с жилищни имоти за първите пет месеца на годината спрямо същия период на миналата година“, допълват експертите.

Двигателите на пазара

В последните години на криза купувачите на имоти в България предимно задоволяват нуждите си от основно жилище. Това остава основен двигател на пазара и през първата половина на годината, като основно се търсят жилища в по-ниския ценови сегмент.

Делът на клиентите, които търсят да закупят жилище за живеене, е около 80% от участниците на пазара на имоти, показват данните на „Адрес“.

От агенцията разграничават три основни типа купувачи: такива, които живеят под наем и вече искат да закупят собствено жилище, клиенти, които притежават наследствен имот и искат да го продадат, за да използват парите за закупуване на по-голямо жилище, както и купувачи, които искат да живеят в по-качествено и ново жилище.

Последна актуализация: 17:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 36
ale1
преди 11 години
ученик към Мъдреца:-Учителю , онези двамата спорят и никой не отстъпва - кой от тях е Прав ?Мъдрецът: И двамата са прави ;)Ученикът: Как е възможно и двамата да са прави - според мен единият греши Учителят : И ти си прав,трябва време;)----------Та така и ние..винаги сме прави !;)За "едните" прави ще кажа - нямаме опит в Пазарите , до 2006 Имаше алъш/вериш - договаряха се продавачи и купувачиПазар има тогава,когато има спекуланти , за да раздвижат Махалото..а то се движи с Пари-------Пазарът е съвкупност от отношения , която Двете страни мислят че разбират , докато Третата не каже кой е прав ;)през 2008 махалото отиде екстремално в дясно ,Продавачите разбраха че грешат (някои купуваха на върха) , раздадоха се около 20.8 млрд Евро кредити - които следва да произвеждат още повече евра!Четири год.Третата страна Работеше Срещу себе си - раздаваше лихви по депозитиСега просто се сменя посоката на Махалото !Третата страна раздава шампанското и сълзите - когато се наложи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 3
forum_rookie
преди 11 години
До математика:"2. Цените от края на 90-е няма как да се върнат само за имотите, ако прогнозирате такива цени, значи смятате че и останалите стоки ще потънат."Напълно необосновано твърдение. Как в периода на поскъпване процентът на поскъпване на недвижимостите беше в пъти по-голям от този на другите стоки? Значи, в едната посока може, а в другата - не, така ли? Твърдящите че "бетонът" ще поевтинява още може и да защитават собствен интерес, но и Вие правите същото - от другата страна на "траншеята". Investor-ът работи за Вас, публикувайки редовно "облъчванията" на брокерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 16
математикa
преди 11 години
"Ами цените често са по високи от в Испания и Германия" - това изречение не означава нищо. Кои цени? Колко често? Колко по-високи? Ако имаш предвид застроената пустош в Ипания дето сега я събарят... не знам дали и 50 цента бих дал за имот там ;) Средната цена на жилище в Берлин е 1600 евро средната цена на жилище в София е 850 евро (не пречи НЯКОИ софийски да са по скъпи от НЯКОИ берлински :) ). Средната цена в Букурещ е 1700 евро. В момента купувачите се мусят на цени от порядъка 650-700 евро. Но спред мен това вече са реални, при това изгодни цени. Просто разликата между очакванията на купувачи и продавачи е КОЛОСАЛНА. А брокерите гладни! Гледат с една сделчица бюджета си да вържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 23
supertrader
преди 11 години
Само след месец ще има бум в търсенето на жилища..да видим дали ще позная..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 13
supertrader
преди 11 години
Купувачите сега са хора , които мразят риска и знаят какво правят. Масата обаче е от камикадзета , които "печелят " н момента от банкови лихви..затова и няма търсене на имоти. Най богати след цялата тази дандания ще се окажат гърците , и испанците включват..най жестоко обрани ще са германците понеже имат много пари и българите също защото пък имат много малко пари. и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 18
математикa
преди 11 години
Какво единодушие в коментарите под всяка статия във връзка с цените на недвижимите имоти :) Няма лошо да си гоните интереса, който очевидно е - скатаните ви евра по депозити да стават все по-скъпи. Достатъчно скъпи,че поне да ви стигнат за боксониера в Люлин :) Обаче някои неща или ви убягват или просто не ви изнасят: 1. Не само купувачите са малко ами и продавачите. Опитайте да купите нещо реално на сегашните уж високи цени и ще видите че предлагането е ограничено. 2. Цените от края на 90-е няма как да се върнат само за имотите, ако прогнозирате такива цени, значи смятате че и останалите стоки ще потънат. Аргументи? 3. Има Балкан разлика между пазара в София, Варна и Бургас и този примерно във Видин, Шумен, Сливен. Ако не беше безогледното застрояване с лъскави но калпави нови блокчета криза в сектора в първите 3 града, кажи речи нямаше да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 9
sisiko
преди 11 години
Престанете да пишете за мечтите на АНИ тата. Скоро няма да се сбъднат. Пътя надолу е към ценови нива 2000г. В последно време забелязвам, че продавачите искат да... цигъркат дявола във въздуха. Защо ли ? Ами цените често са по високи от в Испания и Германия. Мечтите им са да продадат тук и да купят там, че и да им останат. Май пак стават много маймуни на клона.....? Извода е ясен надолу само!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Ако има такива които не са открили Америка да си плащат цената и да стават изкупителни жертви - има нужда от такива .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
MarginCall
преди 11 години
Предната безсмислена статия, която не казва нищо, пълна е с грешни прогнози, лъжливи очаквания и криви намерения.Отново имаме "РЪСТ", но не точно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 3
amorphus
преди 11 години
Надоле! Надоле! Надоле!В студените бездни слезни,където тела полуголисе гърчат край черни стени...Хр. Смирненски - "Въглекопач" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още