IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмът на ужасите приключи за жилищния сектор в САЩ

Инвестициите в имоти отново допринасят за икономическия растеж на страната, макар и скромно

11:43 | 31.07.12 г.
Филмът на ужасите приключи за жилищния сектор в САЩ

Жилищният сектор на САЩ най-накрая допринася за икономическия растеж на страната по един устойчив начин, пише The Wall Street Journal.

Инвестициите в жилищния имоти, включително строителство, ремонти и комисиони за брокерите, са добавили 0,22 процентни пункта към брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие, когато икономиката на страната  отбеляза годишен растеж от 1,5%, обяви министерството на търговията в САЩ.

За първото тримесечие този принос е 0,43%, а икономическият растеж тогава беше 2%.

Наложените възбрани и свръхзастрояването по време на жилищния балон принудиха строителите да ограничат новите си проекти до най-ниското ниво от Втората световна война насам.

Тези съкращения отнеха 1% от общия БВП на САЩ през 2007 и 2008 г., а жилищният сектор изобщо не допринесе за икономическия растеж през 2010 и 2011 г.

Изчисления на Moody's Analytics показват обаче тенденцията ще се обърне и през тази година секторът вероятно ще добави около 0,3 процентни пункта към американския БВП, като този дял ще нарасне до 0,5% през 2013 г. и до 0,8% през 2014 г.

Строителите в САЩ се радват на рязък спад на общия брой жилища, обявени за продажба, както и на скромно повишение на търсенето. "В резултат на това вече са регистрирани случаи на хора, чакащи на опашка за ново жилище, тъй като те търсят качество", посочва Айви Зелман от компанията Zelman & Associates.

Според анализатори нагласите към жилищния сектор също вече са положителни, тъй като наемите растат, а инвеститорите изкупуват домове, което стабилизира цените.

Дори и при тези обстоятелства обаче жилищният сектор ще продължи да тегне върху икономиката по една важна причина: американските домакинства имат големи ипотечни дългове, ето защо е много вероятно те да продължат да ограничават разходите си.

Цените на жилищата в САЩ са със 7 трлн. долара под стойността им по време на пика през 2006 г., а над 11 млн. американци дължат 700 млрд. повече за домовете си, отколкото те струват реално.

При предишното икономическо възстановяване през 2003 г. собствениците можеха лесно да си позволят да харчат, като използваха жилищния си капитал за инвестиции в малки фирми и за покупка на всякакви стоки - от телевизори с плосък екран до обучения в колеж. Днес обаче американците се чувстват по-бедни, отчасти поради факта, че най-големият актив за много семейства се е обезценил с около 30 на сто.

По-ниските нива на капитала на домакинствата ще окажат влияние и върху продажбите, като този ефект ще се усеща години наред. Много семейства, които дължат повече за домовете си, отколкото струват те, няма да могат да продадат жилищата си, освен ако банките не се съгласят на къса продажба.

Милиони други собственици обаче имат твърде нисък капитал, за да могат да продадат къщите си и да си осигурят първоначалната вноска за следващия си дом. Ще е нужно време тази ситуация да се промени, а дотогава жилищният пазар ще разчита сериозно на инвеститорите, които се оглеждат за изгодни сделки, и платежоспособни купувачи, търсещи първото си жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още