IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно понижение на разходите по кредитите чрез рефинансиране през август

Клиенти са спестили до 30% от общия разход по кредита за целия срок на изплащане

10:36 | 25.09.13 г.
Рекордно понижение на разходите по кредитите чрез рефинансиране през август

През август е реализирано рекордно понижение на разходите по кредитите чрез рефинансиране. „Тези, които пристъпиха към рефинансиране, успяха да спестят от 15 до 30% от своя дълг за целия срок на изплащане“, коментира Тихомир Тошев в анализа на консултантската компания Кредит Център и на creditpoint.bg.

Рефинансирането на вече изтеглени кредити е една от тенденциите на пазара през месец август, отчитат от компанията.

„Банките са активни в създаването на нови кредитни продукти с по-изгодни условия, което кара заинтересованите и информирани потребители да  търсят варианти да оптимизират разходите по съществуващите си кредити”, обясни още Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg.

През август средният размер на изтеглените заеми за страната в евро е 31 444. Съотношението между българската и европейската валута за пореден път е в полза на лева – 66% от всички заеми са в българска валута при 61% през юли, отчитат от Кредит Център.

Най-голям е средният размер на изтеглените ипотечни кредити в София – близо 37 000 евро. В столицата делът на заемите в лева е 64% от всички. В Бургас популярността на българската валута е най-отчетлива – 73% от заемите в морския град са в лева. Най-малък е средният размер в Пловдив – малко под 20 000 евро. Във Варна средният размер е около 30 000 евро, а изтеглените в лева заеми представляват 62% от всички.

Най-активни на ипотечния пазар остават потребителите между 26 и 35 години – през август те са 54,6% от всички. Без съществени промени остава разпределението на останалите възрастови групи по отношение на кредитния пазар. Най-възрастните клиенти – тези над 45 години, представляват близо 18% от всички, а най-младите заемат дял от 4,5%. Малко под ¼ от потребителите са на възраст между 36 и 45 години, отчитат от Кредит Център.

Около 80% от кредитополучателите и през август предпочитат заеми между 10 000 и 50 000 евро, посочват консултантите. Над 90 000 избират малко над 4% от потребителите, а кредит до 10 000 евро е изборът на близо 3% от ползващите външен ипотечен заем. Между 50 000 и 70 000 евро е изборът за кредит на 8,1% от хората.

Придобиването на жилище остава водеща причина за прибягване до ипотечен заем за 98,2% от потребителите, а за лично ползване са изтеглени 1,8% от кредитите през изтеклия месец август.

Популярността на заемите със срок на погасяване между 16 и 20 години остава актуална и през последния летен месец – близо 41% от потребителите избират такъв период да се справят с кредитите си. Малко под 30% от кредитополучателите избират да изплатят задължението си в рамките на 21 до 25 години, сочат още данните на компанията.

Дълъг погасителен период – над 30 години, е изборът на 5,1% от клиентите, а за по-малко от 10 години очакват да изплатят кредита си 1,6% от потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още