IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в София се активизира

Продължава да се разширява жилищното строителство по Черноморието, Пловдив се очертава като център на индустриалното строителство

14:35 | 01.08.14 г. 44
Жилищното строителство в София се активизира

 

Разрешителните за строеж, издадени в Област Бургас, обаче намаляват, което сигнализира за евентуално предстоящо забавяне на темповете на ново жилищно строителство. Предстои обаче да се види дали това ще се задържи като тенденция.

За периода април-юни в областта са издадени 130 разрешителни за 480 жилища в сградите с РЗП от над 60,2 хил. кв. м спрямо 202 разрешителни през предходното тримесечие. Година по-рано издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са били 126.

В Област Варна започнатите нови сгради също се увеличават устойчиво. През второто тримесечие броят им се е увеличил до 96 с 332 жилища и над 53 кв. м РЗП от 40 през предходното тримесечие с 277 жилища и почти 52,2 хил. кв. м РЗП. Година по-рано са били започнати 63 нови жилищни сгради с 347 жилища в тях и над 48,7 хил. кв. м РЗП.

Разрешителните за строеж, издадени в Област Варна, също се увеличават – до 99 през второто тримесечие от 73 през първото и 91 през второто тримесечие на миналата година. Броят сгради, които са разрешени за строеж, обаче намалява – до 291 през периода април-юни от 699 за периода януари-март и 341 през периода април-юни 2013 г. РЗП също е намаляла – почти двойно за тримесечието и над 8 пъти на годишна база до 53,6 хил. кв. м.

В област Добрич започнатото ново жилищно строителство също се увеличава, а издадените разрешителни за строеж остават относително стабилни от началото на годината, но намаляват на годишна база.

Пловдив – строителният център

Общо 173 нови жилищни сгради са започнати в Област Пловдив през първото полугодие – 87 през първите три месеца на годината и 86 през второто тримесечие. Броят на жилищата в тях е съответно 327 и 149, а РЗП – съответно 43,9 хил. кв. м и 21,6 хил. кв. м.

През второто тримесечие на миналата година започнатите нови жилищни сгради са 68 със 157 жилища и 20,6 хил. кв. м РЗП.

Областта е втора в страната по брой започнати нови сгради - 86 жилищни, 4 административни и 50 други и първа по издадени разрешителни за строеж – 137 с 407 жилища и малко над 53 хил. кв. м РЗП. През първото тримесечие издадените разрешителни са били 121 за 343 жилища с рзп от над 51,1 хил. кв. м, а година по-рано – 115 със 187 жилища с РЗП от над 36,6 хил. кв. м.

Област Пловдив е и лидер по започнатото строителство на други сгради (индустриални площи), като се очертава тенденцията да се задържи, защото и издадените разрешителни за строеж на други сгради са най-много в този регион.

Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Убеден съм, че цената на жилищата в София няма да падне, независимо от факта, че са схръхнадеценени, по няколко прости причини:1. Няма никакви изгледи за нормализиране налога върху имотите2. За българина имота е най-важния актив. Психологията на българина му диктува да обръща всеки свободен лев в имоти, защото така се чувства най-сигурен, а това няма скоро да се промени.3. София не може да задържи добрите млади специалисти и те масово бягат зад граница, а на мнозинството от оставащите тук мисленето не им се отдава особено, ако ме разбирате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
А така ! Надничар! Комунист! Гербераст! Маоист! Мафиот !:DТакъв мораториум. В София има сума празни жилища, застроиха се целите драгалевски ливади и няма един продаден апартамент там. Строи се без инфраструктура, хората газят кал до колена, без канализация... Време е да спре лудостта със строителството, докато не се насели каквото има празно и не се навакса с инфраструктурата, че от тая перална на пари града ни заприлича на катун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Людени
преди 9 години
Вървим към отворен пазар .... какви мораториуми ти се искат !!Надничар !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Това са лоши вести за цените на жилищата и съответно за качеството на тези, които се строят. Който почва да строи сега, ще иска да бие вече построените и седящи празни с цена. За да ги бие с цена, познайте какво ще стане с качеството :)Мораториум трябва а не отлепяне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още