IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в София се активизира

Продължава да се разширява жилищното строителство по Черноморието, Пловдив се очертава като център на индустриалното строителство

14:35 | 01.08.14 г. 44
Жилищното строителство в София се активизира

Жилищното строителство в София започва да се отлепва от дъното, макар и да остава далеч от темповете отпреди кризата.

През второто тримесечие на годината в столицата е започнало строителството на 49 нови жилищни сгради с общо 298 жилища в тях и малко над 39 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, през първите три месеца на година започнатите сгради са 35 с 85 жилища и малко над 13,5 хил. кв. м РЗП, а година по-рано сградите са 45 със 180 жилища с над 22 хил. кв. м РЗП. През 2010 г., откогато са последните данни, за периода април-юни започнатите нови жилищни сгради са били 112 с 264 жилища и РЗП от над 54 хил. кв. м.

Статистическият институт отчита раздвижване и на строителството на нови административни сгради, макар и отново при ниски обеми. През второто тримесечие са започнати 4 нови административни сгради с РЗП от над 6,7 хил. кв. м, след като през предходните три тримесечия не беше отчетено ново строителство в сегмента.

Ускорява се и строителството на други сгради, в която категория попадат индустриалните и логистични площи – един от най-активните сегменти от пазара на бизнес имоти през последните месеци. Започнатите през второто тримесечие сгради са 43 с РЗП от над 10 хил. кв. м спрямо 13 и РЗП от 11,3 хил. кв. м през първите три месеца на годината и 18 с РЗП от 10,2 хил. кв. м година по-рано.

Столицата се очертава и като една от активните арени на ново жилищно строителство строителство. Данните на НСИ сочат, че градът е трети в страната по най-много издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради – общо 118. София обаче е номер 1 по брой на жилищата, които предстои да бъдат изградени – 1 100.

Ръст на строителството по Черноморието

Новото жилищно строителство по Черноморието, където доминира търсенето на ваканционни жилища от рускоговорящи граждани, продължава да се разширява.

Област Бургас е втора в страната по започнати нови жилищни сгради и на първо място по издадени разрешителни за строеж. През второто тримесечие започнатите нови жилищни сгради са 197 със 790 жилища в тях и общо над 96 хил. кв. РЗП. През първите три месеца на годината започнатите нови жилищни сгради са почти наполовина по-малко – 98, с 524 жилища в тях и почти 52,9 хил. кв. м РЗП. Година по-рано активността е била още по-слаба – започнати 81 сгради с 287 жилища и почти 31 хил. кв. м РЗП.

Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Посочете ми 1 чист, легален бизнес у нас, който носи най-малко 500% печалба с изключение освен жилищното строителство. И по възможност печалбата да може да се осребри най-късно 3-4 години след направената инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Съществена разлика има единствено при формиране на крайната цена, а не в цената на суровините и материалите. У нас даже те са по-евтини отколкото в Европа. Разликата в маржа на печалбата у нас и останалия свят стимулира имиграцията, което осъжда България да остане на дъното завинаги. Не са много страните в света, които са се простили с 50% от работната си сила за 24 години, но се очаква тя да намелее с още 40-50% в следващите 30 г, което е равно на спад от цели 75% спрямо нивото от 1989г. Такъв катастрофален спад никога не се е случвал в писата история на никоя нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
хабиш си нервите-пробвал съм да му обясня това, ама за немските имоти...не ми върза и на теб няма да върже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
даже ме мързи да ти обясня(за пореден път) колко си ***...приеми го за чиста монета и толкова-*** си и от имоти разбираш колкото аз разбирам от диаманти-чул съм това онова, ама нищо специализирано по темата и съм гледал един филм с Ди Каприо и горе долу това е. Ако не ми вярваш-за пореден път те призовавам-покажи си бръщолевенето на някой, който реално прави сделки и не е спирал и му обясни какво мислиш и питай неговото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Това, което казах в по-предния си пост беше, че една не малка част от себестойността на завършения обект, се формира от суровини, материали, енергия, механизация (за труд не съм говорил, както намекваш). Т.е. една, не малка част от крайната цена (поне тази, която аз имам предвид, формирана и определена по описания по-долу начин), която се иска от клиента, е себестойност и няма как да се слиза под нея. За цените на материалите и суровините , нали си съгласен, че ако има някаква съществена разлика с вносните алтернативи, при такава свободна търговия, почти моментално ще дойдат в равновесие, поне с тези в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Струва ми се, че доста ни се различава подхода и методиката за определяне на СРЕДНА цена на кв.м. Аз мисля, че коректното е да се сложат някакви критерии за качество и вложени материали, НО да се отчитат офертите за ВСИЧКИ райони на града, със съответната тежест в усреднението, според обема оферирани площи за съответния район. Мисля си, че по този начин направена сметката ще се разминава много от тези 2300 УСД, за които говориш, т.е. друго число ще сравняваме със средната цена на токийските имоти. От друга старана, ако тласкаш разговора в посока, какво КАЧЕСТВО могат да си позволят японците (дословно : трябва да сравняваш еднаква площ с еднакво качество, а не японски кон с българска кокошка в случая), то е ясно, че хората в Япония, които могат да си купят Ферари (образно казано) са несравнимо повече от колкото в БГ, но и тук почти всеки кара кола нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Сравнението ти за цената на бензина е абсурдно, защото петролът е вносна България стока и цената му е извън контрола на правителството. Но имотите нито са вносни, нито суровините/материалите за тях за вносни, нито трудът е вносен, нито използваната вносна техника е скъпа, при положение, че се използват стари амортизирани машини n-та употреба. Няма логика този бранш да работи с марж на печалбата 500-800%, при положение, че в Европа той е под 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
За купувача, фактори като цена на суровини и разходи за изграждане на даден обект нямат никакво значение, единственото нещо, което е важно тук е каква е отношението цена/доход. Тези фактори, които си изброил имат значение за строителя, защото от тях зависи маржа на печалбата. За да осигуриш честно сравнение, трябва да сравняваш еднаква площ с еднакво качество, а не японски кон с българска кокошка в случая. Всъщност в София съм попадал на предложения за жилище с цена 18 хил. $ на кв. м. в стара сграда на Графа(сигурно интериора е от чисто злато), така, че аз съм взел цената на 1 кв. м. чиста площ с приемливо качество, а тя е не по-малко от 2300 $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
средна цена на 1 кв. м. жилищен имот в Токио е към 6500 $, .... средна цена на 1 кв. м. жилищен имот в София(без обща част, луксозно строителство) е към 2300 $-----------------Какво сравняваш? Най-скъпите оферти в Сф със средната цена на кв.м. за Токио?Второ, има достатъчно разходи за изграждането на един обект, които и тука и в Токио няма да варират чак в толкова широки граници. Цената на използваната механизация, суровини, материали и енергия, формират не малка част от крайната цена. То иначе дай да видим, какво може да се направи и за цената на бензина, щото и той е прекалено скъп спрямо покупателната ни способност ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Всъщност ако трябва да сравняваме каква част от средния доход отива за ипотеката ще забалежим, че нивото 98.5% за нашата столица е само с 11.5% по-ниско от нивото 110% за английската столица Лондон. Но в сметката за Лондон е включен най-скъпия квартал в Европа Западен Лондон, където цената на къщите започва от 1 млн. паунда и половината руски и китайски олигарси са се установили там. Ако от сметката се изключи този изключителен район, то процентът ще спадне на около 95%. Изглежда абсурдно на незапознатите, но е безспорен факт, че имотите в Лондон са по-достъпни (евтини) от тези в София в момента. Не случайно има такива огромни инвестиции там, защото потенциалът за растеж на цените все още е голям, докато при нас той е практически нулев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още