IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплашена ли е Германия от балон на пазара на имоти?

Лихвите по 10-годишните германски облигации се колебаят около 1%, така че свободните пари ще започнат да се придвижват към имотите, според анализатор

12:05 | 20.08.14 г.
Заплашена ли е Германия от балон на пазара на имоти?

Лондон напоследък поражда асоциации за балон заради ситуацията на пазара на имоти. Градът обаче не е единственото място, което преминава през период на главозамайващ ръст в цените на имотите. Подобни са и тенденциите в Германия, където също все по-често пазарът на имоти се асоциира с балон, пише CNBC.

Големите градове в най-голямата икономика от еврозоната – финансовият център Франкфурт, Мюнхен, Берлин и други, стават все по-привлекателни като място за живеене и работа. Германците от селските настройки и имигранти се стичат към тези градове.

Както и в Лондон обаче най-мощният двигател на пазара на имоти в Германия е търсенето на доходност.

“Близките до нула лихвени проценти в региона имат смисъл за еврозоната, но не и за Германия. Икономиката е сравнително силна и лихвената политика се препъва в икономическата реалност”, коментира Патрик Армстронг от Plurimi Global Macro Fund пред CNBC.

“Лихвите по 10-годишните германски облигации се колебаят около 1%, така че свободните пари най-вероятно ще започнат да се придвижват към имотите в някакъв момент. Доходността от наеми е по-привлекателна, а германските имоти са най-евтините в Западна Европа, като се вземат цените за кв. м”, допълва анализаторът.

Противно на Великобритания обаче, в Германия не в столицата се наблюдават най-високите цени на имотите. Резултатите от проучване на консултантската компания B+D сочат, че най-скъпите имоти в Германия се намират в Мюнхен – средно 4 800 евро на кв. м. Берлин е сравнително евтин – средно 2 930 евро, на фона на Мюнхен и на Франкфурт, където цената за кв. м се движи около 3 400 евро.

Същевременно в Лондонския квартал Уестминстър цената за кв. м достига почти 12 хил. евро. На този фон имот в Германия си изглежда доста добра сделка.

В Берлин обаче се отчитат най-силните темпове на ръст на цените на жилищата. Цените на апартаментите в най-модерните част на Берлин са се увеличили с 40 процента от 2007 г. насам, докато в популярните градове като Мюнхен, Хамбург и Франкфурт повишението е от порядъка на 25-30 процента.

Точно като Английската централна банка Bundesbank наскоро също изрази загриженост за “здравето” на пазара на недвижими имоти в Германия и предупреди за риск от балон на жилищния пазар. Според Централната банка жилищата в някои градове са надценени с около 25 на сто.

Цените на имотите в Германия наскоро показаха признаци на забавяне на ръста, но анализатори са единодушни, че средата е все още е много благоприятна за продължителното нарастване на цените и наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още