IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в България са 97 млн. евро за деветмесечието

Почти две трети от сделките през периода са с парцели, най-сетне се появиха спекулативни проекти на логистичния пазар

15:57 | 21.10.15 г.
Инвестициите в бизнес имоти в България са 97 млн. евро за деветмесечието

Офис площи – сделки за строежи

Тази година беше завършен един от най-дългоочакваните проекти на пазара – сградата на Capital Fort на „Цариградско шосе“ в София. За същата сграда се подписа и най-голямата сделка на пазара – за новия офис на ИТ компанията Visteon.

Засиленото търсене от страна най-вече на компании от ИТ сектора и аутсорсинг услугите катализира нови проекти, сред които четвъртата фаза на Expo 2000 и проекта на Bernard Investment на „Цариградско шосе“ в София. Качественото предлагане обаче още е свито, затова договарянето на площи в процес на строителство вече е практика на пазара, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията. От 167 хил. кв.м в строеж към третото тримесечие договорени са почти половината от площите.

Според нея недостигът на качествени офиси ще се запази и през следващите две години. Търсенето се фокусира върху проектите, които покриват в голяма степен изискванията на наемателите.

Очаква се обаче засилване на конкуренцията на пазара, защото започнатите и планираните сгради са с обща площ 450 хил. кв.м. Успоредно с това големите компании, които привличат млади хора, залагат все повече на по-гъвкаво разпределение на офиса, работа от дома и местата за почивка и развлечение.

Статистиката на компанията показва, че усвоените площи през последното тримесечие са малко над 38 хил. кв.м, а за деветмесечието – над 95,5 хил. кв.м. Това е с 10 на сто по-малко на годишна база, но според Пашова намалението се дължи на активните и мащабни предоговаряния през миналата година. За цялата 2015 г. се очаква ръст на пазара от около 10 на сто, прогнозира тя.

Наемните равнища в София продължават да нарастват плавно и вече достигат 12 – 12,5 евро за кв.м за площите клас А. Пловдив се очертава като втори по сила пазар отново благодарение на търсенето на компании от ИТ и аутсорсинг сектора. Значителна част от площите, които се очаква да бъдат завършени през 2016 г., вече са договорени с наематели.

Големи сделки още до края на тази година се очакват във Варна и Бургас, посочи Пашова. Така морската ни столица отново ще се върне на картата на офис пазара в България, а Бургас прави силен дебют.

Търговски площи – на пазара е привидно спокойно

След като през миналата есен на пазара излязоха 100 хил. кв.м модерни търговски площи, през тази година нови проекти не са откривани. Предлагането се стабилизира, наемните нива също, но продължава активното препозициониране на някои от проектите – било то спрямо конкуренцията, или в сграда с други цели.

В София се наблюдава увеличение на средните наеми в моловете на базата на първокласните локации до 25 евро за кв.м, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ в компанията.

По водещата търговска улица в страната – столичния бул. „Витоша“, наемните равнища се задържат стабилни на ниво от 44 евро за кв.м.

Основно активността в сектора е съсредоточена сред международните вериги, като през последното тримесечие има раздвижване и в DIY сектора около преместването на магазините на Praktiker в Стара Загора и Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още