IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България – недостиг на социални жилища и висок дял на жилищните разходи

Много европейци не могат да си позволят да живеят в Европа, а кризата ще се задълбочава с наплива от мигранти

15:10 | 23.11.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Много европейци не могат да си позволят да живеят в Европа

Кризата на жилищния пазар, последвала глобалната финансова криза през 2008 г., далеч не е приключила в Европа, е един от основните изводи в двугодишния доклад, който разкрива, че ситуацията се влошава и то с ускорен темп.

Жилищните разходи на над 10% от европейците надхвърлят половината от доходите им. В Централна и Източна Европа ситуацията е дори по-лоша, като някои домакинства отделят 30 - 50% от доходите си за отоплителни сметки.

Делът на младите хора на възраст от 18 до 34 години, които живеят с родителите си, е на рекордно високи нива, като достига 55% в Португалия и 74% в Словения, създавайки поколение без изгледи да навлезе на жилищния пазар.

Новото жилищно строителство се е свило в региона със 70-90%, като социалните жилища възлизат на под 10% от текущите нужди. Това принуждава хората да живеят в неподходящи жилища или да емигрират в търсене на приличен дом.

В големите градове расте пропастта между бедни и богати, като се създава “нова жилищна бедност” - феномен, при който добре образовани и обучени специалисти се местят в по-отдалечени райони, от които пътуват до работа, защото вече не могат да си позволят да живеят в града.

Ясно е едно – Европа трябва да намери начин да строи и предоставя жилища за гражданите си, независимо от доходите им. Докладът препоръчва да се увеличат инвестициите в жилища, за да станат по-достъпни, устойчиви и в крайна сметка, по-подходящи за живот. Различните решения варират от нови възможности за финансиране и кредитиране, по-добра и по-продължителна употреба на съвременните строителни технологии и материали, за да са намалят енергийните разходи и влиянието върху околната среда, както и жилищни политики, които да стимулират социалната интеграция.

С пристигането на стотици хиляди бежанци от Близкия изток и Африка през последните 18 месеца жилищните проблеми в Европа ще се изострят, се прогнозира в доклада. Авторите подчертават, че липсата на достъп до прилични жилища, основно човешко право, може да има сериозни икономически и социални последствия в идните години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Медиите също така промиват мозъците на българите, че в България има най-много собственици на жилища, а малко живеят под наем. Колкото повече жилища и жилищна площ има на глава, толкова повече ще се отдава и под наем. През 2012 г. 17,2% от населението на ЕС-28 е живял в пренаселени жилища - най-високите нива пренаселеност са регистрирани в Румъния (51.6%), Унгария (47,2%), Полша (46,3%), България (44.5%) и Хърватия (44,1%). От друга страна, Белгия (1,6%), Холандия (2,5%) и Кипър (2,8%), отчетени най-ниските цени на пренаселеността, а осем други държави-членки на ЕС (както и Норвегия, Швейцария и Исландия) всички отчетени по-малко от 10,0% на тяхното население, живеещи в пренаселени жилища. Най-високите стойности пренаселеност сред населението в риск от бедност са регистрирани в Унгария (71,0%), Румъния (63.7%) и Полша (60,8%), докато повече от половината от всички лица в риск от бедност в Словакия и България също живее в пренаселени жилища. В другия край на скалата, най-ниска пренаселеност от хората, застрашени от бедност са били регистрирани в Холандия (9,2%), Кипър (7,5%), Малта (6.6%) и Белгия (6,4%); Те са единствените държави-членки на ЕС, които докладват, че по-малко от един на всеки 10 души в риск от бедност живеят в пренаселени условия. На един собственик в България, се пада една трета жилище, а в най-добрите в това отношение странни, на един собственик се падат средно три жилища. По жилищна площ на глава, Германия води пред България три пъти 55 кв.м срещу 18 кв.м...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
По жилищна площ на глава, Германия води пред България три пъти 55 кв.м срещу 18 кв.м... Значи и инвестициите в икономиката са три пъти по-малко. ПОНЕ.. Но БВП на зает в България е 20 000 долара срещу 43 000 долара на Германия. Но вероятно нашата три пъти по-малка жилищна площ, е 3 пъти по евтина, значи инвестицията е 9 пъти по ниска. Производителността от инвестицията зависи, не от мързел - но то всичко е инвестиция - ДОРИ ТОВА Е ОСНОВНАТА МИСЪЛ НА МАРКС ЗА БИТИЕТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
коки
преди 8 години
http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7086099/3-23112015-AP-EN.pdf/a3cba175-0776-4063-86d4-c475b1c7454cБългарите са най-недоволните от жилищните условия, в които живеят. Това показва проучване на Евростат за 2014 г.Българите дават оценка 6 за жилищата си, докато средната за ЕС е 7.5 пункта. Оценяването е по скала от 0 съвсем недоволни до 10 напълно доволни.Финландия (8.4), Дания (8.3), Австрия (8.3), Швеция (8.2) и Холандия (8.1) са страните, чиито граждани са най-доволни от жилищните условия, в които живеят. На другия край на скалата с ниски оценки за жилищата си, освен България, са Латвия и Гърция (по 6.6).За качеството на жилищните условия основен фактор е наличието на достатъчно голяма площ.Над 17% от европейците са живеели в пренаселени жилища, което означава, че не им достига площ спрямо размера на домакинството. За българите този показател е доста по-висок, като 43.3% живеят в претъпкани жилища.По-лошо от нас е положението в Румъния, като в северната ни съседка един от всеки двама души живее в претъпкан дом (52.3%). По-зле от нас са още в Унгария (44.6%) и Полша (44.2%).Повече от половината от българите живеят в къщи (56%), а останалите в апартаменти.Такава е тенденцията и в Европа, където 59.3% от населението живее в къщи, като най-висок е делът във Великобритания (84.7%), Хърватска (80.8%), Белгия (77.6%) и Холандия (77.1%). За разлика от тях, апартаментите са основният тип жилище в Испания (66.5%), Латвия (65.1%), Литва (58.4%) и Гърция (56.9%).По-голямата част от хората в ЕС са собственици на жилищата си, като над две трети (70.1%) от населението живеят в собствени имоти, а останалите са под наем.Хората, които живеят в собствено жилище, са повече от наемателите във всяка една страна членка. Най-висок дял на собствениците е регистриран в Румъния (96.1%), Словакия (90.3%), Литва (89.9%), Хърватска (89.7%) и Унгария (89.1%).В България 84.3% от хората са собственици на жилищата, в които живеят. По-малко от две трети от населението притежават жилищата си в Германия (52.5%) и Австрия (57.2%), както и в Дания (63.3%), Великобритания (64.8%) и Франция (65.1%).Сред ключовите предизвикателства в държавните политики е осигуряването на прилично жилище за всеки по отношение на цена и качество. По отношение на ценовата достъпност 11.4% от населението на ЕС са изпитвали сериозни затруднения с жилищните си разходи през 2014 г., като е трябвало да отделят над 40% от доходите си за жилищни нужди.Този дял е най-висок в Гърция. В южната ни съседка за над 40% от населението, разходите им за жилището надхвърлят 40% от общите им доходи. Следва Германия (15.9%), Дания (15.6%), Холандия (15.4%) и Румъния (14.9%).България е на шеста позиция, като близо 13% от доходите ни отиват за покриване на жилищните разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
ejko
преди 8 години
Мхм... всички знаем колко състоятелна е тезата "ама те в БГ жилищата са много евтини; купувайте, докато не са станали като в ЕС"... Българинът много обича да си робува на къщата. Нулева рационалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
ejko
преди 8 години
Мхм... всички знаем колко състоятелна е тезата "ама те в БГ жилищата са много евтини; купувайте, докато не са станали като в ЕС"... Българинът много обича да си робува на къщата. Нулева рационалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
ratten
преди 8 години
украйна? сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 0
arbeitmachtfrei
преди 8 години
От това се възползва именно политическата класа и т.нар. "елит". София обаче е балон, който немунемо ще се пръсне. Още по-лошото е, че много хора, които познавам, и които работят в аутсорсинга, се набълбукаха с кредити. В момента, в който тук заплатите станат прекалено високи, т.нар. "инвестиции" ще се пренасочат към Украйна, Русия, Молдова и тн. Изобщо картинката не е розова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Правителствата с некадърната си политика изкривиха цените на жилищния пазар в България. Естествено, че като оставиш бизнес и поминък в 2-3 по-големи града в страната всичко живо ще се юрне на там и цените на жилищата и наемите ще скочат. А в обезлюдяващите се градове цените на жилищата падат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
toto
преди 8 години
По-правилното название е корупционни жилища... почти никой живеещ в момента в такова жилище не го постигнал по нормалния ред... това е основен корупционен канал във всяка община, но никой няма интерес да рови... обществена тайна е как става номера, даже и измамници се появиха в схемите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
mick
преди 8 години
Всички искат социално жилище за 50-100 хил. лева.. поне. В същото време в селата къщите се разпадат и няма кой да ги купи и за 5000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още