IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България – недостиг на социални жилища и висок дял на жилищните разходи

Много европейци не могат да си позволят да живеят в Европа, а кризата ще се задълбочава с наплива от мигранти

15:10 | 23.11.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В България има остър недостиг на социални жилища, а домакинствата отделят по-висок дял от средния за Европейския съюз (ЕС) от доходите си за разходи, свързани с жилищни нужди – наем или изплащане на ипотека, поддръжка и енергийни разходи. Това разкрива докладът Housing Review 2015 на неправителствената организация Habitat for Humanity.

Домакинствата у нас отделят 28,2% от разполагаемия си доход за жилищни и енергийни нужди, докато средното ниво за ЕС е 22,2%, сочат данни от доклада към 2013/2014 г. В Унгария този дял е също по-висок - 24%, в Румъния (22%) и Словакия (21%) делът е сходен със средния за ЕС, докато в Полша е по-нисък -18%.

Делът на жилищните разходи е нараснал значително от 2005 г. насам в Полша (с 5 процентни пункта), докато се е понижил чувствително в Унгария, България и Словакия (с 4-5 пр. пункта).

Един на всеки 10 души в ЕС отделя 40 от доходите си за наем, изплащане на ипотека, поддръжка или енергийни разходи. За много европейци това ниво е твърде високо и ги излага на риск да изгубят жилището си, посочват авторите на доклада.

История и състояние на жилищния пазар в България

Приватизацията на социалните жилища в България след падането на комунистическия режим направи голям брой българи собственици на жилище за първи път, се отбелязва в доклада.

За съжаление, същевременно държавата преустанови строителството на всякакъв вид социални жилища, което доведе до рязък спад на предлаганите нови жилища и в резултат до рязък скок на цените. Проблемът се засили от това, че само една банка е предлагала ипотеки за жилищни цели с високи лихви.

Въпреки това днес хората и строителните предприемачи в България имат на разположение финансов ресурс от банки, кооперации и други законни източници, което укрепи строителния сектор и направи жилищната собственост реалност за много българи.

В момента в страната около 97% от жилищата в страната са частна собственост, а 3 са държавни или общински.

Въпреки че делът на хората, които притежават собствено жилище, се повиши, условията на живот за много българи са под европейските стандарти. Около 48 на сто от българите живеят на прага на бедността и риска от социално изключване. Това обедняване на населението доведе до изоставянето или упадъка на много жилища, защото собствениците им вече не могат да си позволят да покриват разходите за поддръжката им.

Проблемът е особено остър за младите семейства, хората с ниски доходи и маргинализираните групи. Предвид факта, че има остър недостиг на социални жилища и липсват планове за увеличение на държавните субсидии или кредитиране, тези хора са изправени пред още по-голям риск от социално изключване.

Чрез създаването на национална коалиция за подобряване на жилищните условия Habitat Bulgaria работи за отделянето на повече средства за социални жилища. През 2014 г. Министерството на инвестиционното планиране стартира пилотна схема за социални жилища: 150 нови единици с изградена инфраструктура, включително пътища, училища и болници.

Друга инициатива, подкрепена от коалицията, е националната програма за обновяване на многофамилни сгради и подобряването на енергийната им ефективност в 36 града в България с бюджет на стойност 63 млн. лв.

В България има 3,91 млн. жилища, от които 14% имат централно отопление, а 82% са с баня. Делът на собственост е 86 на сто, делът на социалните жилища под наем е 13 на сто, а този на жилищата с пазарни наеми е 2%, сочат още данни от доклада.

На 1000 жители в България се падат 537 жилища - три пъти повече отколкото в страните с най-малък жилищен фонд в проучването Киргизстан и Таджикистан - 170.

В няколко държави жилищното осигуряване се подобрява статистически заради намаляващото население. Това е особено очевидно за България, Унгария (446 жилища на 1000 жители), Украйна (427) и Русия (427).

Средно в ЕС жилищният фонд се равнява на 468 жилища на 1000 жители, но в страните от Европа и Централна Азия е само 392, като между държавите имат значителни различия.

Последна актуализация: 02:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 3
mick
преди 8 години
В България има остър недостиг на социални жилища - в същото време по селата има колкото искаш празни къщи, че и по градовете.Интересното е, че всички искат социално жилище в София да речем, нищо, че имат доходи да живеят добре на село или в малък град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
sdar
преди 8 години
Социални жилища? Стига бе, че то у нас такава политика няма, тук-там някоя община може и да построи 1-2 кооперации за няколко години, но като цяло държавата ни отдавна е над такива битовизми. Държавата ни върви по пътя на прехода и реформите и такива неща като социални жилища скоро трябва да бъдат забравени. Тук-вам още има остатъци от социализма, но скоро ще им видим сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още