IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хроничният недостиг на жилища в Дъблин се сблъсква с искането на Мъск за работа от офиса

Ирландската столица може да изгуби конкурентното си предимство пред други градове, ако не успее да осигури жилища за компании, които искат да върнат служителите си в офиса

10:52 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В европейската централа на Twitter оцелелите служители имат един голям проблем с искането на Илон Мъск всички да се завърнат в офиса – да намерят къде да живеят, пише Bloomberg.

Ирландската столица Дъблин, където технологичната компания има офис с около 500 служители, е насред жилищна криза, стимулирана от хроничния недостиг на нови домове и масовото излизане на собственици на частни жилища от пазара. В последно време цените надминаха връхната точка от 2007 г. малко преди икономическия срив, когато страната едва не фалира.

Заповедта на Мъск предизвика оплаквания в Twitter, че е невъзможно хората просто да се върнат в Дъблин и да започнат да работят от офиса. Главният изпълнителен директор на компанията разясни в съобщение в Twitter, че служителите могат да работят от вкъщи по логистични причини, лични проблеми или „ако мениджърът им гарантира, че се справят отлично“.

Макар че служителите на Twitter в Дъблин намаляха с около една трета след съкращенията в последно време, конфликтът показва нарастващ проблем за ирландската икономика, изправена пред перспективата за рецесия. Дъблин процъфтява в последните години, създавайки привлекателни условия за големи компании да установяват големи офиси. Градът с 1,3 млн. души население ще изгуби бързо предимството си, ако не може да осигури жилища за компании, които искат да върнат служителите си на работното място.

„Дори ако човек има пари да наеме жилище, не може да го направи. Това е системен риск“, коментира Стивън Кинсела, преподавател по икономика и декан в университета Лимерик.

Някои големи международни компании вземат нещата в свои ръце. Компания, свързвана с Goldman Sachs Group, която премести европейския си бизнес с управление на активи в Дъблин след Brexit, се стреми да построи близо 1000 апартамента в паркинг на търговски център в северозападната част на Дъблин, като инвестира 400 млн. евро, съобщи Sunday Times. Инвестиционното подразделение на IKEA се ангажира да предостави 100 млн. евро във фонд за изграждането на над 250 социални жилища.

Едва 1200 имота са били налични за наемане в цяла Ирландия в популярния сайт за имотни обяви daft.ie към 18 ноември. На 1 август броят им е бил малко над 700, една пета от средното ниво между 2015 и 2019 г. Средният наем е нараснал с 12,6% до 1618 евро спрямо година по-рано през второто тримесечие, най-голямото покачване от началото на воденето на статистически данни. Това е най-високият ръст на годишна база от поне 2005 г. насам.

Жилищните кризи не са чужди на Дъблин, но тази е много различна от спукването на т. нар. балон на „Келтския тигър“ през 2008 г. По онова време причината беше в свръхпредлагането и неустойчивото кредитиране. Този път проблемът е, че просто няма достатъчни жилища, които да отговорят на търсенето.

Броят на собствениците на частни жилища, които излизат от пазара, се е удвоил през второто тримесечие спрямо година по-рано, тъй като растящите цени на имотите, таваните върху наемите и перспективите за по-високи вноски по ипотечните кредити правят отдаването на имот под наем все по-непривлекателно.

В същото време населението на Ирландия расте и войната в Украйна тласка нагоре цените на строителните материали, намалявайки стимулите за предприемачите и собствениците на имоти. Дейността по жилищни проекти се свива в четири от последните пет месеца, сочат данни на BNP Paribas за строителството, публикувани миналата седмица.

Нова жилищна сграда собственост на Irish Residential Properties REIT е била напълно заета една седмица след завършването си през лятото, казва главният изпълнителен директор Маргарет Суийни. Компанията получила 600 кандидатури само за час и половина за първите 20 жилища, които били пуснати на пазара, и продължава да наблюдава високи нива на търсене в града, допълва тя.

До този момент мерки на правителството за подкрепа, например грантове за строителните компании, не помагат много за смекчаване на недостига на предлагането. Поставена цел през септември 2021 г. за завършването на средно 33 хил. нови жилища на година до края на 2030 г. вече се очаква да бъде ревизирана заради растящото търсене. Централната банка ще смекчи изискванията си за съотношение между доходи и заем от догодина, като улесни бъдещите кредитополучатели да отговорят на изискванията за отпускане на ипотечен заем.

„Все още няма признаци за намаляване на търсенето“, коментира главният икономист на Goodbody Дърмът О’Лиъри след публикуването на данни наскоро, които показаха, че цените на жилищата и сделките са нараснали през септември.

Намаляването на работни места в технологичния сектор, който сега осигурява около 6% от работните позиции в Ирландия, нанася удар на големите работодатели в страната като компанията майка на Facebook Meta Platforms и може да смекчи част от натиска, въпреки че това ще стане за сметка на икономиката. В световен план технологичната индустрия е съкратила 9587 работни места през октомври, най-високото месечно ниво от ноември 2020 г. Ирландското правителство е било уведомено за съкращаването на 140 служители в Twitter до момента, съобщи вицепремиерът Лео Варадкар.

Обратната страна на монетата е, че несигурността за работното място може да накара Мъск да настоява още повече за връщане на хората в офиса, което ще подложи жилищния пазар на още по-голям натиск.

Решенията за наемане на хора „все повече се насочват към кандидата, който предложи гъвкавост към завръщането в офиса“, казва Робърт Макгойла Фадрайг, главен търговски директор на Sigmar Recruitment Consultants в Дъблин. „Хората стават предвидливи и се връщат в офиса, а работещите от дълго време изцяло от разстояние може би ще трябва да преосмислят този вариант“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още