IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Уникредит": Балон на жилищния пазар в София няма, но пазарът прегрява

В 20% от кварталите в София съотношението между цени на жилищата и доходи на населението е двуцифрено

19:26 | 25.11.22 г. 9
Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Уникредит Булбанк
Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Уникредит Булбанк

Развитието на икономиката и пазарът на жилища

Павлов отбеляза, че пазарите на имоти се движат успоредно със случващото се в икономиката. За догодина основният макроикономически сценарий на "Уникредит" предвижда забавяне на икономиката заради високата инфлация, влошаването на условията за търговия вследствие на войната в Украйна, най-бързото, синхронизирано и голямо затягането на паричната политика в развитите икономики в последните 20 години и политическата нестабилност в България. Според Павлов пазарът на жилища се насочва към охлаждане, а пропорциите му ще зависят от случващото се на пазара на труда и с лихвите.

Прогнозата на банката е, че безработицата догодина ще се повиши леко от 4,3% на 4,4%, а заплатите ще продължат да растат с двуцифрени темпове заради сериозния дефицит на работна сила в почти всички сектори от икономиката. „Ако прогнозата се сбъдне, ще се избегне рязко влошаване на кредитоспособността на длъжниците, ще има ограничени принудителни продажби, а новите купувачи няма да намалеят“, коментира Павлов.

В същото време по-високите лихви в еврозоната се пренасят по-бавно в българската икономика, като през тази година цената на ипотечните кредити у нас дори е намаляла, отбеляза икономистът. „Смятаме, че цените на жилищата в София ще спаднат с между 5% и 10% от най-високата до най-ниската си точка в следващата една година. Ако периодът на несигурност приключи при следващи парламентарни избори през март-април, по-високите лихви в еврозоната ще продължат да се пренасят бавно в България, а напредъкът на страната за приемане на еврото и реформите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да помогнат икономическият растеж да започне да се ускорява от средата на 2022 г.“, каза Павлов.

Ако политическата несигурност обаче продължи по-дълго и дерайлира приемането на България в еврозоната през 2024 или 2025 г., има опасност от трайно увеличаване на цената, при която българското правителство емитира дълг, а това ще се отрази и на цената, при която фирмите и домакинствата получават кредитите си, предупреди икономистът. При такъв сценарий вместо цената на новите ипотечни кредити да се увеличи с 1%-1,5%, може да се стигне до по-голямо увеличение, което да предизвика спад в търсенето на ипотеки, а оттам и на имоти в по-големи пропорции от основния сценарий, допълни той.

Според Павлов рискът от спад на цените изглежда най-сериозен в София, защото делът на сериозно надценените имоти в столицата е значителен. В по-малка степен това се отнася за Варна, тъй като там достъпността на имотите се подобрява, макар и бавно. „С изключение на четирите най-големи града, останалите градове в страната изглеждат близо до равновесие. Но при спад в големите градове малките не са застраховани. Възможно е той дори да е още по-голям, както се случи през 2008 г.“, предупреди Павлов.

Той все пак отбеляза, че рискът от спад на цените в София не означава автоматично, че той ще се материализира. Възможно е те да се стабилизират на достигнатите нива, доходите да продължат да ги догонват и до няколко години жилищата отново да станат достъпни.

Ипотечният пазар през 2022 г.

Ипотечното кредитиране у нас тази година отбелязва ръст от 18% на годишна база, като той се ускорява спрямо 14% миналата година. При новите продажби на ипотечни кредити отчетеното повишение е с около 30%, съобщи Юлиан Влахов, директор "Продукти и услуги" в Уникредит.

Средният размер на отпуснатите от банката ипотечни кредити е нараснал значително – от 130 хил. лв. през миналата година до 170 хил. лв. през тази година, а средният им срок е 27 години.

Най-често банката отпуска ипотечни кредити от 150 хил. лв., като това е сумата по 60% от сделките. Влахов наблюдава спад на сделките на акт 14, тъй като все по-малко инвеститори са склонни да прехвърлят собствеността на по-ранен етап заради поскъпването на строителните материали. С повишаването на лихвите от централните банки от лятото на тази година се наблюдава и интерес към кредити с фиксирана лихва, които в момента имат дял от 10%-15% от общия обем.

Кандидатите за ипотечни кредити Влахов раздели на три основни групи – млади семейства, които търсят първо жилище, семейства, които искат нов имот, и хора, които купуват имот с цел инвестиция. Купувачите на жилища за собствено ползване обаче преобладават.

Влахов отбеляза, че за кредитополучателите много важен става дългият срок на ипотечния кредит, тъй като от него зависи размерът на месечната вноска. Той посъветва хората, които сега се ориентират към покупка на имот с кредит, да поддържат разумно ниво на дълг, който да не е по-голям от 30% - 40% от нивото на доходите им.

Нова тенденция на ипотечния пазар са „зелените“ ипотеки, при които кредитополучателите получават преференция, ако купят имот с висока енергийна ефективност. Интересът към тях нараства, съобщи Влахов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: yerdnahttps://m.profit.bg/imoti/tsenite-na-imotite-tragnaha-nadolu-ot-kanada-do-kitay/От Канада до Китай имотите поема стремглаво НАДОЛУ ,новина от преди ден,два ха ха,хората ги имат за овце вече,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
yerdna
преди 1 година
Имам жестоко Deja Vu от 2008-а година. И тогава бодри брокери и банкери ни убеждаваха, че балон няма, срив не се очаква, България е остров на стабилността в бурята на икономическата криза, ама вижте цените в Париж, ама...И после - БУФФФФФФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
ЕЦБ: Банките трябва да се подготвят за ръст на лошите заемиПоскъпване с 10% на издръжката на живот ще свие с 20% покупателната способност на най-бедните домакинстваТова казва регулатора,Вие сами преценете кой Ви лъже и кой казва истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Човека на снимката е част от цялата мафия която наду цените на жилищата,евтин кредит ,медийни манипулации,лъжи ,хората загубиха разума си последните години,стадото се юрна да купува имоти за да не изпусне че съседа и той купил,това се получи,какво ли не беше ,спасявайки си парите от банките ,имота е номер 1 инвестиция и хоп паклачинката се обърна света се събуди в среда с показващи се лихви,но това е само началото,ЕЦБ тепърва почва да затяга и да изтегля пари от икономиката ,те поне излизат и ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Офертите за черния петък са тук, но купувачите в САЩ липсватЛипсват обичайните тълпи и продавачите приканват хората да влязат в магазинитеХа ха най богата нация спря с харчлъците ...Тука брокери и банки ни убеждават че сме остров на стабилността,спре ли американеца да харчи нищо добро не очаква света...така беше и преди 12 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Балон има ,то е цял дирижабъл но как да Ви кажа след като съм шеф на Уникредит Булбанк,утре как да Ви сложа хомота с някоя 20/30 годишна ипотека на супер зверски цени на жилищата и днес да кажа балона е факт,докато не се спука ще отричам до последно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха ,е как да каже че има балон след като Уникредит Булбанк продава жилищни ипотеки и това и е един от основните бизнеси.Това е все едно да питате търговеца на пазара дали има балон в цените на стоките дето Ви продава.Пълен ***.Когато преди година Янис Варуфакис им каза че ЕЦБ ще вдига лихвите всички и тоя включително отричаха,има я статията в Капитал,пак там им каза че не могат да си позволят да кажат че има балон ,защото акционерите гледат и виждат какво приказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още