IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Уникредит": Балон на жилищния пазар в София няма, но пазарът прегрява

В 20% от кварталите в София съотношението между цени на жилищата и доходи на населението е двуцифрено

19:26 | 25.11.22 г. 9
Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Уникредит Булбанк
Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Снимка: Уникредит Булбанк

Балон на жилищния пазар в София в момента няма, но ако се запази тенденцията за ускоряване на ръста на цените в столицата, към края на следващата година може да има основания да се говори за имотен балон. Това коментира Кристофор Павлов, главен икономист на "Уникредит Булбанк" при представянето на годишния анализ на банката за пазара на недвижими имоти.

Той открои два цикъла на имотния пазар у нас – от 1997 г. до 2013 г. и от 2014 г. насам. Индикация какво може да се случи с цените на жилищата през 2023 г. дава 2003 г. – седма година от предишния цикъл, каквато за настоящия е 2022 г. Това е първата година от надуването на имотния балон в София, който се спука пет години по-късно под натиска на започналата световна финансова криза. "Трябва да имаме предвид, че имотните балони не се пукат лесно и могат дълго да тежат на икономиката", отбеляза Павлов. 

През 2002 г. локациите в София с двуцифрено съотношение между цени на жилищата и средни доходи на населението са едва 13%, докато следващата година те нарастват до 58%.

Към момента такава е ситуацията в 20% от кварталите в София, докато през 2008 г. съотношението между цените на жилищата и средните доходи на домакинствата е било двуцифрено в 91% от кварталите в столицата. Същата година в нито един квартал на София цените на жилищата не са били достъпни или умерено недостъпни, т.е. съотношението между цените на жилищата и средните годишни доходи на домакинствата преди данъци във всички квартали е било над шест пъти. Само 4% от локациите тогава са със сериозно недостъпни жилища, а крайно недостъпните локации са 96%.

Към третото тримесечие на тази година жилищата са достъпни в 3% от кварталите в София, а в 5% са умерено недостъпни. Сериозно недостъпни са в 25% от кварталите, а крайно недостъпни, със съотношение между цени и средни годишни доходи на домакинствата над осем пъти, са в 66% от тях. През тази година обаче темпът на нарастване на цените на жилищата се ускорява, като през третото тримесечие средният ръст е достигнал 22%. В 23 на сто от локациите в София за последната година жилищата са поскъпнали с 30% или повече.

Прегряването на пазара в момента се вижда отчетливо и при сравнение с периода 2013-2014 г., когато според оценки на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие жилищните пазари в Европа, включително в България, може да се смятат за равновесни, т.е. с цени, съответстващи на преобладаващото ниво на доходи на населението близо до фундамента.

През 2013 г. жилищата в София са достъпни в 5% от кварталите, в 60% от локациите те са умерено недостъпни, а сериозно и крайно недостъпни са само в съответно 8% и 2% от кварталите. В нито един квартал няма двуцифрено съотношение между цени и доходи.

Към 2022 г. надценените жилища в София са повече от подценените, като надценените имоти с 50% или повече са 7 на сто, което е още една индикация за прегряване на пазара. Стойностите обаче все още са далеч от 2008 г., когато в София няма нито едно подценено жилища, а 90 на сто от имотите са надценени с над 50%.

Жилищата в страната - достъпни, но с големи регионални различия

Жилищата у нас са по средата между умерено недостъпни и сериозно недостъпни.  През 2021 г. домакинство със средни доходи е трябвало да спестява брутния си годишен доход в продължение на 6,1 години, за да си купи средно за пазара в страната жилище от 73 кв. м. Индикаторът леко се е влошил спрямо 6 години през 2020 г., като това се дължи на по-силния ръст на цените на жилищата от 8,7% за страната при покачване на доходите от 6,9%, отбеляза Павлов.

Достъпността на жилищата у нас варира в зависимост от нивото на доходите на населението и локацията на имота. Десетте процента от домакинствата с най-ниски доходи трябва да спестяват целия си годишен доход в продължение на 12 години, за да си купят жилище, сочат данните на "Уникредит", т.е. те са крайно недостъпни за тази категория домакинства. В същото време жилищата са достъпни за 40% от домакинствата. 

Павлов посъветва хората да купуват жилища, когато съотношението между доходи и цени е до шест пъти и да са много по-предпазливи, когато навлизат на пазар със съотношение далеч над това ниво.

Зад относително благоприятните данни за достъпността на жилищата на национално ниво към момента обаче стоят значителни разлики между отделните региони. В София, например, жилищата са достъпни само за десетте процента от домакинствата с най-високи доходи.

По думите на Павлов изграждането на метрото е един от факторите, които са довели до увеличаване на цените на жилищата в множество квартали на столицата, то той вече се изчерпва. „Метрото беше важен фактор, за да се стигне до толкова силно разкъсване на връзката между цени и доходи през последното десетилетие в София“, отбеляза Павлов.

В Пловдив жилищата са достъпни за 20% от домакинствата, а във Варна – едва за 9,1% от населението, но все пак съотношението между цени и доходи там намалява за трета последователна година. „Варна е комбинация от голям град със силно икономическо значение и важен туристически център. Много българи купуват ваканционни имоти там, а през 2007-2008 г. към града се насочиха огромни външни капиталови потоци, които буквално взривиха жилищния пазар“, отбеляза Павлов.

Сред изследваните 15 големи града у нас интересен случай е Пазарджик, където цените на жилищата са най-недостъпни в сравнение със сходни градове като Сливен, Плевен, Перник. Причината вероятно е в това, че Пазарджик е заместител на Пловдив и пазарът там се влияе силно от случващото се в града под тепетата.

Според анализа колкото по-малък е градът, толкова по-достъпни са жилищата в него. В извадката на "Уникредит" жилищата са достъпни в шест от включените 15 града. Според Павлов големите регионални различия се задълбочават в началото на имотния цикъл и намаляват в края му заради случващи се корекция на пазара.

Последна актуализация: 19:27 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: yerdnahttps://m.profit.bg/imoti/tsenite-na-imotite-tragnaha-nadolu-ot-kanada-do-kitay/От Канада до Китай имотите поема стремглаво НАДОЛУ ,новина от преди ден,два ха ха,хората ги имат за овце вече,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
yerdna
преди 1 година
Имам жестоко Deja Vu от 2008-а година. И тогава бодри брокери и банкери ни убеждаваха, че балон няма, срив не се очаква, България е остров на стабилността в бурята на икономическата криза, ама вижте цените в Париж, ама...И после - БУФФФФФФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
ЕЦБ: Банките трябва да се подготвят за ръст на лошите заемиПоскъпване с 10% на издръжката на живот ще свие с 20% покупателната способност на най-бедните домакинстваТова казва регулатора,Вие сами преценете кой Ви лъже и кой казва истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Човека на снимката е част от цялата мафия която наду цените на жилищата,евтин кредит ,медийни манипулации,лъжи ,хората загубиха разума си последните години,стадото се юрна да купува имоти за да не изпусне че съседа и той купил,това се получи,какво ли не беше ,спасявайки си парите от банките ,имота е номер 1 инвестиция и хоп паклачинката се обърна света се събуди в среда с показващи се лихви,но това е само началото,ЕЦБ тепърва почва да затяга и да изтегля пари от икономиката ,те поне излизат и ка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Офертите за черния петък са тук, но купувачите в САЩ липсватЛипсват обичайните тълпи и продавачите приканват хората да влязат в магазинитеХа ха най богата нация спря с харчлъците ...Тука брокери и банки ни убеждават че сме остров на стабилността,спре ли американеца да харчи нищо добро не очаква света...така беше и преди 12 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Балон има ,то е цял дирижабъл но как да Ви кажа след като съм шеф на Уникредит Булбанк,утре как да Ви сложа хомота с някоя 20/30 годишна ипотека на супер зверски цени на жилищата и днес да кажа балона е факт,докато не се спука ще отричам до последно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха ,е как да каже че има балон след като Уникредит Булбанк продава жилищни ипотеки и това и е един от основните бизнеси.Това е все едно да питате търговеца на пазара дали има балон в цените на стоките дето Ви продава.Пълен ***.Когато преди година Янис Варуфакис им каза че ЕЦБ ще вдига лихвите всички и тоя включително отричаха,има я статията в Капитал,пак там им каза че не могат да си позволят да кажат че има балон ,защото акционерите гледат и виждат какво приказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още