IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От рай към ад - как луксозна сграда в Турция се превърна в смъртоносен капан след земетресението

Според адвокати голяма част от документите, свързани с разрешения за строеж и доклади от инспекции, са били загубени след труса

13:52 | 01.03.23 г. 5
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

В един горещ летен ден на 2011 г. всички държавни ръководители на Турция се събират за церемония по началото на изграждането на „райско кътче“. В стара маслинова горичка ще се издигне модерен, луксозен жилищен комплекс, който ще превърне покрайнините на древна Антакия в бляскав мегаполис, пише Financial Times.

За началото на проекта пристигат тогавашният министър на правосъдието, губернаторът на местната провинция Хатай, кметът на града, началникът на полицията. Един от предприемачите се хвали с идеята си да направи „нещо различно“ – сграда, която ще се превърне в стандарт за луксозен живот и качествено строителство в тази част на Южна Турция.

Но 12 години по-късно Rönesans Rezidans, масивна сграда с 249 апартамента и плувен басейн, се превърна в купчина развалини.

Огромното ѝ разрушено скеле стана виден паметник на всички грешки при строителството след силното земетресение в Южна Турция и Северна Сирия рано сутринта на 6 февруари. Стотици местни жители изгубиха живота си под развалините. Rönesans, или „Ренесанс“, се превърна в символ на гнилата система за строителство в Турция.

Тепърва предстои усилена работа за изясняване каква точно слабост е станала причина за рухването на 12-етажната структура. Но четирима инженери, които направили преглед на събраните данни от FT, включително архитектурни планове, снимки от строителството и от рухването, дават възможни обяснения, свързани с първоначалния ѝ план и начина на строителство.

Тези оценки са само началото на преосмислянето в Турция. В зоната на земетресението броят на жертвите надхвърля 44 хил. души в Турция и близо 6000 в Сирия. Хиляди хора изгубиха живота си в модерни апартаменти на по-малко от 20 години, построени според правила, които предполагаха, че сградите ще останат стабилни дори при най-голямото земетресение в Турция от един век насам.

Възмущението от щетите в Турция беше насочено към предприемачите, архитектите и инженерите, които издигнаха жилища, превърнали се в гробове за мнозина. Полицията арестува над 180 души и претърси домовете на още стотици. Един строителен предприемач беше заловен да бяга с лодка, съобщиха държавните медии и допълниха, че най-малко още трима са били арестувани на летищата.

Един от тях е Мехмет Яшар Чошкун, основател на компанията Antis Yapı, построила "Ренесанс". Дни след земетресението той беше арестуван на летище „Истанбул“ в опит да се качи на полет до Черна гора, където семейната му компания също има офиси. Кадри, публикувани от Анадолската агенция, показаха как Чошкун е спрян от четирима полицаи, слагат му белезници и го отвеждат нанякъде.

Чошкун казал пред полицията, че не знае защо „Ренесанс“ е рухнала. Той допълнил, че проучване на място е показало, че била в стабилно състояние, бил използван подсилващ бетон и структурата отговаряла на правилата за строителство.

Сградата след построяването ѝ. Източник: Facebook/Antis Yapı Сградата след построяването ѝ. Източник: Facebook/Antis Yapı

Притеснения за плана на сградата са били изразявани преди земетресението. Ферит Сахин, чийто брат и племенник загиват в „Ренесанс“, казва, че семейството му завело дело срещу Antis Yapı през 2016 г. заради нарушения на безопасността, включително липса на убежище при земетресение и добър достъп за автомобили на спешна помощ.

Компанията на Чошкун отрекла да е извършила нередности и делото залежало в съда. Ферит Сахин, чието семейство било собственик на терена на комплекса, казва, че няколко експерти били извикани от Чошкун да свидетелстват, че в „Ренесанс“ няма съществени проблеми.

Когато семейство Сахин решило да застрои част от маслиновата горичка, която наследило от покойната си майка, семейството избрало Чошкун, уважаван човек в града, който бил председател на Камарата на архитектите в Антакия. В замяна на терена семейството получило 90 от 249-те апартамента, повечето от които впоследствие продало.

Инженери и сеизмолози казват, че е твърде рано да се каже защо „Ренесанс“ се е сгромолясала. Но по един въпрос има консенсус – толкова модерни сгради не би трябвало да рухват в резултат на земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, нито след втория трус с магнитуд 7,5, който последва няколко часа по-късно.

Естеството на труса привлича вниманието. Според Огюз Чем Челик, преподавател по структурно и земетръсно инженерство в Истанбулския технически университет, е рядкост нова, голяма сграда като „Ренесанс“ да рухне, което показва пропуски в архитектурната работа, структурното инженерство и строителния процес.

Тънката правоъгълна форма на сградата носи рискове. Според Кахраман „симетрията е важна“ за инженерното проектиране за земетресения, а квадратните сгради са по-устойчиви. Той отбелязва една потенциална причина за рухването на структурата – дългата сграда може да е по-уязвима на „преобръщащите“ сили при земетресение. По-малка единична кула от комплекса „Ренесанс“ е останала непокътната.

Рухналата Rönesans Rezidans след земетресението. Източник: Facebook/BBC News Türkçe Рухналата Rönesans Rezidans след земетресението. Източник: Facebook/BBC News Türkçe

Друг фактор е теренът под комплекса. Видът на почвата в земетръсен район играе важна роля за стабилността на структурата, защото определя как се предава силата на труса. Меката почва, която може да разшири земетръсните вълни, е обичайна в провинция Хатай.

Охранител, който наблюдавал рухването на „Ренесанс“, разказал на опечалени роднини на жертвите, че сградата издържала около 40 секунди от труса. Земетресението продължи общо 65 секунди.

Материалите също са от изключително значение. Използваният бетон в големи сгради обикновено съдържа стоманена армировка за подсилване, тя е особено важна в земетръсни райони, казва Кахраман, защото сградите може да се разлюлеят върху основите си в резултат на труса.

Районът, където основите се припокриват с основната част от сградата, също ще бъде изследван много внимателно по същата причина. Рискът при земетресения е, че ако горната част на сградата се движи на фона на стабилна основа, тя може да се откъсне и да предизвика катастрофална загуба на стабилност.

Кахраман казва, че е съсредоточен и върху долната част на сградата. Входът на „Ренесанс“ е по-висок от останалите етажи. Според него този дисбаланс може да доведе до проблем, при който един етаж е по-гъвкав или е по-малко вероятно да устои на земетръсни сили, а това го превръща в потенциално слабо звено при земетресение.

Инженери казват пред FT, че е необходим обстоен анализ преди сграда с размерите на „Ренесанс“ да бъде построена в сеизмичен район. Това означава компютърен модел на сградата, включително всички вътрешни структури, преди стрес тест срещу вибрации при земетресение.

Снимки с дрон, направени след земетресението, показват, че „Ренесанс“ се е разцепила на първия етаж, преди да рухне странично.

Силата, дебелината и количеството срязващи стени също ще бъдат проучени. Тези структурни стени подкрепят сградата, предотвратяват люлеене и помагат за разпределяне на хоризонтални сили като тези от човешкото тегло и мебелите или от земетресения в крайни сценарии в основите на сградата и накрая в терена.

Проверката на твърдението на Чошкун, че „Ренесанс“ е била построена с подходящи материали ще изисква значителни изследвания, казва Чешим Парлак, адвокат на роднини на жертви. „Приоритет в момента е събирането на технически данни, най-вече анализ на стоманата и проба от основите преди разчистването на развалините“, отбелязва той.

Ако се окаже, че строителните материали са били подходящи, „основната отговорност“ ще падне върху общинските власти, които са одобрили разрешението за строеж за проект, който е неподходящ за този терен.

„Ако обвиним само изпълнителите, тогава следващия път, когато стане земетресение, ще се повторят същите грешки“, коментира Парлак.

Смята се, че 6,7 млн. жилищни сгради в Турция трябва да бъдат ремонтирани или изградени отново, за да отговарят на съвременните стандарти – процес, който ще струва 465 млрд. долара, съобщи Световната банка през 2021 г. Само 4% са свършили необходимата работа.

Президентът Реджеп Ердоган, който наблюдаваше строителния бум през 20-годишното си управление, беше подложен на критики заради разхлабените строителни правила и си навлече особен гняв заради амнистията през 2018 г., която опрости грешки в милиони сгради.

В същото време основната опозиционна Републиканска народна партия съобщи, че ще проведе вътрешно разследване в общините, които контролира в земетръсната зона, включително Антакия, за да установи дали местните власти са спазили стандартите за строителство.

Лютфи Саваш, кмет на Антакия, който присъствал на церемонията по полагането на основите на „Ренесанс“ през 2011 г., защитава Чошкун след земетресението. Той коментира пред Show TV, че Чошкун е „идеалист“, който „много вероятно е построил коректно сградата“. По-късно той коментира, че кметството не е издавало разрешение за строителството на комплекса, а то е било дадено на регионално ниво.

Пълното разследване на „Ренесанс“ едва сега започна, но вече е ясно, че пътят към справедливост може да е труден.

Дни след земетресението Парлак заяви, че властите са започнали разрушаването на местното представителство на министерството по градските въпроси в Хатай, където се съхраняват разрешенията за строеж и докладите от инспекции. Едноетажният офис издържа на труса и никой не беше блокиран вътре.

Адвокатите са успели да издействат съдебна заповед за прекратяване на разрушаването и за спасяване на част от материалите. Но Парлак казва, че „значителна част от документите беше изгубена“.

Нито една друга провинция в Турция не е пострадала колкото Хатай. Над 30 хил. сгради в района бяха сериозно засегнати или рухнаха, съобщава Световната банка.

Повечето пострадали сгради са по-стари, построени преди 2000 г., показа отделно изследване на Близкоизточния технически университет в Анкара. По-строги правила и изисквания за наблюдение бяха въведени между 1998 и 2001 г., отчасти заради опустошително земетресение, което засегна Северозападна Турция през 1999 г., отнемайки живота на най-малко 17 хил. души.

Въпреки по-строгите правила над 1000 сгради, построени след 2000 г., включително „Ренесанс“, който отвори врати през 2013 г., рухнаха или бяха силно повредени при земетресението на 6 февруари.

Опечалени семейства все още търсят телата на над 80 души в „Ренесанс“. Много от тях са предоставили ДНК проби и още чакат резултатите, казва роднина.

„Тези жилища бяха продавани с логото „Кътче от рая“, но това беше краят на моето семейство“, казва Суфи, който останал до рухналата сграда, докато телата на трима членове на семейството му били намерени осем дни след земетресението.

Майка му, брат му и осемгодишният му племенник се пренесли в „Ренесанс“, за да може момчето да се наслаждава на плувния басейн, велоалеите и детската площадка и да „расте на хубаво място“, казва Суфи. „Но те нямаха начин да се спасят“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 1 година
е тук са пестили от материали даже повече от строежите на мутрата... няма ка да падне в това положение и да е без дефекти в конструкцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Chorbadzhiyski
преди 1 година
Ето и репортаж на 'Господартите' по случая. https://gospodari.com/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-2-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82/ Ето и историята: https://***.facebook.com/groups/301115728554447/user/534571596 В момента водим дело срещу Sweet home.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Chorbadzhiyski
преди 1 година
че приема констатациите и аргументите за пропуски и грешка в изготвения проект, изложени в направените експертизи и респективно невзети под внимание от нея като ТК и приема решението на КДП. https://kiip.bg/documents/md/497_%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%A2%D0%9E%D0%9A%D0%9E%D0%9B%20%D0%A3%D0%A1191-25032022.pdf Инж. Крумов: 'Не съм виждал толкова слаб проект. Няма нито един детайл, нито една връзка. Конструкцията не може да се използва. Тя е опасна' http://***.kiip.bg/documents/md/452_prot1_17022021.pd ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Chorbadzhiyski
преди 1 година
> на проекта. Оказа се невероятно иновативен - чак е опасен за живота и здравето на бъдещите обитатели на къщата. Заложен е земетръсен коефициент 0,11 при минимум 0,27 за района на Нови Искър.>>> КИИП наказа проектанта Тихомир Георгиев и техническия контрол по част 'Конструкция' Стефка Гълъбова на Sweet Home, заради незаконния им проект на нашата къща: https://kiip.bg/documents/md/492_prot_KDP1_16022022.pdf>> 'Инж. Александров прочете писмото от инж. Стефка Гълъбова. В него тя обявя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Chorbadzhiyski
преди 1 година
> В Подгумер през 2020 трябваше да имаме двуетажна къща. >> Къщата ни в Подгумер бе проектирана от Sweet Home (арх. Руслан Гинчев, инж. Тихомир Георгиев и Гергана Матеева) - sweethomebulgaria.com (Галин Ненов - Галда ООД, Валентино-Г, Арна, Галда строй, Арно село). Проекта е одобрен от строителен надзор Гинев инженеринг и Община Нови Искър с гл. архитект Станислав Михайлов.>> Sweеt Home започнаха строителство на парцела в Подгумер без да ни предупредят... Което ни накaра да направим пров ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още