IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокер: Все по-малко хора в България ще имат собствено жилище

Имотите у нас са поскъпнали, но пазарът не е спрял, твърдят от бранша

11:18 | 08.08.23 г. 20
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пазарът на жилища от средновисок и висок клас в София остава стабилен. Цените в този сегмент от пазара ще се задържат заради стабилизирането на разходите за строителни материали, се посочва в доклад на консултантската компания Colliers. В същото време експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат през следващите години.

"За покачване на цените се говори, вижда се ясно. Въпросът е каква ще бъде покупателната стойност на хората, които искат да купят първо, второ или трето жилище. В сравнение със западните страни, в които има по-малко хора със собствено жилище, се отличаваме. Цените са се вдигнали, но това не означава, че пазарът е спрял", коментира брокерът на недвижими имоти Симеон Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Все по-малко хора в България ще имат собствено жилище, смята Симеонов. "Ние имаме голям процент от населението, което притежава собствено жилище. Младото поколение също иска да притежава такова - може би при покачване на цените ще поставим въпроса на дневен ред - дали си заслужава да купим имот, или не", каза гостът.

"Наблюдавам хората, с които комуникирам ежедневно - купуват, сключват се сделки. В днешно време един младеж на 23-24 години, без помощ от семейство, също би могъл да закупи жилище, ако е използвал правилно едни три-четири години да спестява", даде пример събеседникът.

Хората, търсещи апартамент, предпочитат двустайни жилища ново строителство, стана ясно още от думите на Симеонов.

"Всеки закупува на база лични предпочитания. Доходът е критерий, защото купувачите искат да купят на по-ниска цена, собствениците пък знаят, че се покачват цените", посочи брокерът.

Немалко са хората с високи критерии, които не могат да правят компромис при търсенето на недвижим имот, сподели Симеонов.

По негови думи купуването на апартаменти и къщи в Гърция е с цел инвестиция, а цените на наемите у нас също се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 42 rate down comment 4
Gna
преди 9 месеца
До: ratten Защо си купил ап. през 2022 година? Не ти ли светва лампата, че цените на имотите са твърде високи за заплатите, които получаваме? Въпрос на време е цените да паднат. Ако някой си мисли, че при нация намаляваща с по 60 70 000 души годишно, със заплати от по 1500 2000 лв имоти на цени от 250 000 лв и нагоре ще се продават е луд. Брокерите скоро ще си търсят нова работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 17
ratten
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982очаквах извинение а получих обвинения. задето ви четох мненията и ви се доверих!? и най-вече защо пишете за неща от които грам не разбирате? никой от вас с бъртрам ли няма да прояви достойнство и да поднесе нещо като извинение или знам ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 9 месеца
До: rattenТи се подведе защото си страхлив ,сакън да се не минеш,първо беше страха че ще ти поевтинее маломерното жилище в младост и побърза да продадеш ,после пак от страх да не се минеш изтегли заем точно преди заемите да поскъпнат и то на плаваща лихва защото заемите в България са такива,разбирам да е на фиксирана ок ,но и в двата случая страха да не се минеш ,те накара да действаш ,а не осъзнато решение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 10
ratten
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982 еми четох мненията на двама форумни експерти; бъртрам и накавръков, които от 2017-та казваха, че всеки момент идва големото мяу и да продам сега а после да купя Х3. аз така и направих, продадох и после купих Х3 ...ама на цената. а сега не искат да си признаят, че ме подведоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 9 месеца
До: rattenРатко я кажи как се продава 2020 в Младост на ниските цени и се тегли кредит на високите цени 2022 година и то на зелено ,при супер хлъзгави лихви преди банките да почнат да ги вдигат ?Това ти ли си или май всяка прилика с случайни лица и събития е нещо объркана ?А ?ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Статията първо беше пусната от проучване в Швейцария за следващите 10 години ,като прогнозата е за средни стойности ,тоест хващате едни 10 години и в тези 10 години има и ръстове и спадове ,а средно ще растат ,сега статията е преразказана 20 пъти с различни заглавия ,и както виждате заглавието е по скоро жълто и подвеждащо ,пак ще повторя за 100 тен път -Инвестор медия има бизнес с имоти през платформата imoti.net -тази медия ПЕЧЕЛИ от имоти !Даже и награди на брокерите раздава на годишни събити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 2
Gna
преди 9 месеца
До: Ever за миналата година са родени 57 000 бебета, а са починали около 115 000 души. Сега идва ред семейство да създават родените през годините на демокрация деца. От 96г са раждани по 60 000 деца. Тоест вече и на 40 000 бебета на година ще се радваме до 10тина години. Иначе имотния пазар е приключил. Цените на жилищата са непосилни за 85 % от хората. Тук таме някоя сделка и това е. В Бг ако някой не знае 83 % от работещите взимат до 2800 лв бруто (до около 2100 лв чисто).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 2
Ever
преди 9 месеца
Раждаемостта от година на година е по-ниска (през второто тримесечие на 2023-а е с 16% надолу спрямо 2022-а), навсякъде се строи като за последно, въпреки че и активното население намалява. Много логично ми се струва цените да растат още и още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
ratten
преди 9 месеца
добре, че някои ще наследят ведомствена панела на първи етаж в мулти-културният квартал красна поляна. иначе покупка - нанай, както казват в квартала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
danchomentata
преди 9 месеца
Денков: Комуникационната кампания за еврото започва есента, а работата по новия бюджет още днес.В София вече има площади "Героите на Украйна" и "Борис Немцов"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още