IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на жилища от по-висок клас в София остава силно

Цените в този сегмент от пазара ще се задържат, прогнозира консултантска компания

17:40 | 07.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пазарът на жилища от средновисок и висок клас в София остава стабилен. Качествени жилища се търсят и хората по-рядко търсят банково финансиране в този сегмент. Това се посочва в доклад на консултантската компания Colliers за пазара на първокласни жилища през първата половина на годината. Компанията предлага жилищни имоти в София и в Испания.

От Colliers смятат, че цените в този сегмент от пазара ще се задържат заради стабилизирането на разходите за строителни материали. Отстъпките от офертната цена са редки и малки.

Покупката на жилище от средновисок и висок клас с инвестиционна цел също така е предпочитан метод за дългосрочна инвестиция, посочва се в доклада.

Интересът на купувачите е с фокус върху апартаменти с две спални.

Средните цени за покупка на жилища от средновисок и висок клас остават без промяна през първата половина на годината. Средната продажна цена на апартаментите с две спални е от 180 хил. до 230 хил. евро, на апартаментите с три спални – от 240 хил. до 300 хил. евро, на редовите къщи – от 320 хил. до 450 хил. евро, а на самостоятелните къщи – над 486 хил. евро.

При жилищата от този клас под наем се наблюдава увеличение на нивата заради по-високата инфлация. Най-силен е ръстът при имотите с три и четири спални – около 10–12%, според данните на консултантската компания.

Средният наем за апартамент с две спални от средновисок и висок клас е от 1000 до 1300 евро, за апартамент с три спални – от 1600 до 1800 евро, а за къща – над 2150 евро.

Посочените от компанията цени са с включен ДДС и паркомясто.

През първото полугодие има 5% ръст в предлагането на средновисок и висок клас жилища. Броят на жилищните единици в този сегмент достига 15 хил.

В активен строеж са още около 4 хил. жилища. При проектите в строеж се запазва тенденцията за по-големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още