IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните и логистичните площи в София са се увеличили с 19 хил. кв. м през полугодието

Това е едно от най-слабите повишения за шест месеца

18:39 | 11.08.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Наличните модерни индустриални и логистични площи в София са се увеличили с 18 700 квадратни метра през първото полугодие на 2023 г. спрямо предходните шест месеца, което е едно от най-слабите повишения на база полугодие, сочи доклад на консултантската компания Colliers.

Така общата наличност достига близо 1,387 млн. кв. метра към средата на 2023 г.

Графика: Colliers Графика: Colliers

В активен строеж в столицата са над 130 500 кв. м, от които 86 300 кв. м са концентрирани в три големи проекта. За част от тях вече има подписани договори за отдаване под наем.

През предходната година се регистрира значително свиване на незаетите площи в София, които са с дял около 4,2%. Усвоените пространства са близо 31 хил. кв. м. По-голямата част от този обем са предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори.

Търсенето е разпределено по сектори, както следва: 43% от обема се дължи на компании в сферата на бързооборотните стоки, следвани от производство (25%), логистика (23%) и дистрибуция (10%).

Наемните нива остават стабилни - от 5 евро до 5,5 евро на кв. м на месец за клас А складови площи и около 2,7 евро за клас В.

От Colliers очакват инвеститорският интерес към първокласни логистични и индустриални проекти да се запази. Към момента предлагането не може да отговори адекватно на търсенето или е налице сериозно разминаване в ценовите очаквания на двете страни.

ESG стандартите остават тема с нарастваща важност, отбелязват още консултантите. Според тях интегрирането на ESG стандартите в строителния процес ще бъде от съществено значение както за ползвателите, така и за собствениците на проекти, за да бъдат конкурентоспособни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още