IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логистичните имоти остават едни от най-търсените класове активи в ЦИЕ

Полша е най-големият пазар в региона, следвана от Чехия и Унгария

16:39 | 06.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общият обем на пазара на логистични и индустриални имоти в 12-те страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е нараснал до над 65 млн. кв.м, като 25 млн. кв.м са разположени във и около столиците на държавите, сочи докладът „ExCEEding Borders: Manufacturing and Warehousing sector in CEE-12” на консултантската компания Colliers International.

"Настоящата наличност на пазара на логистични и индустриални имоти може да бъде категоризирана като ниска, като на повечето пазари се отчитат нива на незаети площи под 5%. Голям процент от новото предлагане е на принципа "build-to-suit" (изграждане по поръчка), а стандартното спекулативно строителство в региона заема по-малък дял от общия обем на планираните проекти“, коментира Доминика Йедрак, директор пазарни проучвания за ЦИЕ в Colliers.

„Съществуват няколко фактора, които могат да повлияят на търсенето на даден пазар и на процеса на взимане на решения. Регионът на ЦИЕ е идеално разположен в сърцето на Европа и има отличен достъп до международната транспортна мрежа, която претърпя подобрения през последните няколко години“, допълва тя.

Търсенето на логистични и индустриални имоти в ЦИЕ-12 през последните няколко години е силно и се движи основно от секторите 3PL, търговия на дребно и дистрибуция, следвани от лекото производство, автомобилната промишленост и бързооборотните стоки.

"Поради продължаващата война в Украйна във всички държави от ЦИЕ-12 през 2022 г. се наблюдаваше покачване на цените на горивата и на строителните материали (и по-ниска наличност), частичен срив на веригите за доставки и висока растяща инфлация. Това доведе до удължаване на сроковете за строителство на нови проекти в сегмента и до повишаване както на наемите, така и на възвръщаемостта. В повечето случаи обаче до края на 2022 г. ситуацията започна да се стабилизира, цените на горивата и строителните материали започнаха да спадат, инфлацията се покачваше по-бавно и строителните предприемачи увеличиха активността си. Понастоящем разглежданият сегмент все още се представя добре въпреки лекото забавяне. Прогнозираме, че през настоящата 2023 г. той ще продължи да се възстановява", добавя Йедрак.

Производствен сектор

Производственият сектор в ЦИЕ-12 е различен в отделните държави. Най-големият оборот през 2020 г. е регистриран в Полша, на която се падат около 38% от общия обем за ЦИЕ-12, следвана от Чехия (19%) и Унгария (12%).

Най-развитият производствен сектор в ЦИЕ-12 през 2020 г. на база реализиран оборот е автомобилният. Напоследък в региона се наблюдава значително увеличение на запитванията от производители на батерии за електрически автомобили и Colliers очаква тенденцията да се запази през следващите години. Вторият сектор с най-висок оборот в ЦИЕ-12 е хранителният. Регистрира се и засилен интерес към производствени площи от страна на азиатски клиенти, основно от Китай и Южна Корея.

Прогнозата на Colliers е, че производственият сектор в страните от ЦИЕ-12 ще продължи да нараства значително през следващите години. Това се дължи отчасти на по-евтината работна ръка и по-ниските наемни цени в сравнение със страните от Западна Европа. Докато Западна Европа започва бавно да изчерпва земята за изграждане на големи производствени мощности, то държавите от ЦИЕ-12 се характеризират с относително висока наличност. Тенденцията към "nearshoring", "friendshoring" и "reshoring" (преместване на производството на родния пазар или в близост до него - бел. ред.) може да повлияе положително върху скоростта на развитие на този сегмент в ЦИЕ-12, счита консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още