IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата жилищна криза в Европа едва сега започва

Жилищното строителство в големите страни на Стария континент е в застой и задълбочава още повече недостига на домове

11:13 | 02.11.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В зелен квартал на Дюселдорф Милена и Мануел Дейвид планирали да започнат да строят ново жилище това лято, за да избягат от пренаселения им апартамент, в който споделяли спалнята с двете си деца, пише Bloomberg.

Но по време на 16-месечно чакане за разрешение лихвите по ипотечните кредити се утроиха, а строителните им разходи нараснали с 85 хил. евро. Двойката направила нови сметки, преди да осъзнае факта, че мечтата да построи собствен дом е рухнала заради най-тежката строителна криза в Европа от десетилетия.

Сходни затруднения са обичайни за голяма част от Стария континент. Жилищното строителство намалява рязко заради увеличаването на разходите, а бавната бюрокрация и все по-строгите регулации за енергийна ефективност се прибавят към проблемите. В момент, когато жилищният пазар вече е затегнат, положението може да натежи върху растежа и да предизвика още по-голямо политическо напрежение, тъй като недостигът на жилища притиска все повече избиратели.

„Прекарах много безсънни нощи“, казва 37-годишната учителка Милена, гледайки храстите и плевелите на мястото, където планирали да построят новия си дом. „Яд ме е, защото бяхме толкова близо“, допълва тя.

Семейство Дейвид били идеалните кандидати за строителство на собствено жилище. Те имат два източника на доходи, стабилна работа в държавния сектор и най-важното, не им се наложило да плащат за терена, който им бил подарен от родителите на Мануел. Затрудненията им показват колко проблемен е жилищният пазар в Европа.

Мануел Дейвид в градината на дома на родителите си в Дюселдорф, където със съпругата му планирали да построят къща. Снимка Бен Килб/Bloomberg Мануел Дейвид в градината на дома на родителите си в Дюселдорф, където със съпругата му планирали да построят къща. Снимка Бен Килб/Bloomberg

„Щом получаваме тази огромна подкрепа и все пак изпитваме затруднения, как се предполага, че ще се справят останалите“, коментира 35-годишният Мануел, който е ръководител на проекти в организация с нестопанска цел.

Най-тежко засегнатите страни са сред най-богатите. Разрешенията за строеж на нови жилища в Германия са намалели с над 27% през първото полугодие. Разрешенията във Франция са надолу с 28% до юли, а жилищното строителство във Великобритания вероятно ще намалее с над 25% тази година. Швеция преживява най-тежкия си срив от кризата през 90-те години на миналия век, като строителството е под една трета от необходимото, за да се отговори на търсенето.

Жилищното строителство в ЕС беше засегнато от ръста на лихвите. Графика: Bloomberg LP Жилищното строителство в ЕС беше засегнато от ръста на лихвите. Графика: Bloomberg LP

Кризата засяга еднофамилните жилища като планираното от семейство Дейвид, както и големи жилищни проекти. Най-голямата германска имотна компания Vonovia тази година отмени изцяло новото строителство за неопределено време. А в Швеция ключов проект за батерийни клетки за автомобили и намаляване на зависимостта на региона от доставките от Китай може да изпита затруднения да привлече достатъчно служители заради липсата на жилища.

Проектът Barking Riverside в Лондон. Очаква се жилищното строителство във Великобритания да намалее с над 25% тази година. Снимка: Вивиан Уан/Bloomberg Проектът Barking Riverside в Лондон. Очаква се жилищното строителство във Великобритания да намалее с над 25% тази година. Снимка: Вивиан Уан/Bloomberg

Заради създалото се положение правителствата не успяват да изпълнят обещанията си към избирателите. Швеция има конституционно обещание да осигурява достъпни жилища, но предлагането на апартаменти под наем не отговаря на търсенето от десетилетия, като тласка цените на жилищата нагоре и принуждава хората да живеят в преотдадени имоти на черния пазар. Във Великобритания жилищното строителство последователно не успява да изпълни целта от 300 хил. жилища на година, поставена от консервативното правителство през 2019 г.

В Германия достъпните жилища бяха един от ключовите ангажименти на управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц, когато тя пое властта през 2021 г., но икономисти считат, че правителството няма да постигне целта си да добавя 400 хил. нови жилища годишно поне до 2026 г.

„Гарантирането, че гражданите имат къде да живеят е едно от основните задължения на държавата. Тя явно се проваля в изпълнението му“, коментира Коля Мюлер, един от ръководителите на Германската социалдемократическа партия на Шолц във Франкфурт.

Затягането на жилищния пазар може да разшири социалното разделение, като принуди хората да заделят по-голяма част от доходите си за подслон. Отношението към мигрантите също може да се влоши още повече, тъй като те все повече са смятани за конкуренти за оскъдните места за живеене. В Льорах, град в Южна Германия, десетки наематели бяха принудени да напуснат апартаментите си по-рано тази година, за да ги освободят за бежанци.

„Ако не можем да разрешим жилищната криза, това ще бъде истинска заплаха за демокрацията ни“, коментира Мюлер и посочва възхода на крайнодясната „Алтернатива за Германия“, втора по големина партия в допитванията, като част от причините за напрежението заради жилищата.

Жилищният пазар в Германия се задъхва. Графика: Bloomberg LP Жилищният пазар в Германия се задъхва. Графика: Bloomberg LP

Последна актуализация: 11:15 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 5 месеца
До: Gna ... ти не познаваш човек , който кара кола за 200-500к ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
atrdmbxlz
преди 5 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 5 месеца
хаха ... гледам безимотните са си организирали оргия ... (ratten , лафът с безимотни ми хареса :))) ... в десетката! )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
Gna
преди 5 месеца
До: nkavrakov1982 съвсем скоро тези, които питаш къде са ще са в банковите клонове да разсрочват кредитите, че няма пари за погасяване хаха. Всичките яхнали коли за по 200к, гледат страшно, със самочуствие на световни лидери, а те всъшност вчерашни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 13
nkavrakov1982
преди 5 месеца
А,най голямата лъжа на имотната мафия в България беше -Имота спасявал разбирате ли парите от инфлацията ,и какво четем за Турция заглавие ,при 80% инфлация в Турция -"Слабите продажби на имоти в Турция карат продавачите да свалят забележете цената между 10% и 15%"Заглавието го има в интернет ,продажбите спадали с пети пореден месец ,44% е спада в сделките спрямо 2022 година ,за Турция ,а за България също сме свидетели на такива спадове ще стане вече една година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
0pk
преди 5 месеца
Аз не вервам на тия пропаганди. Кухича каза, че сичко е мед и масло, храна има за всички и никой не е замръзнал зимата! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Ама как така ?Да няма грешка в заглавието ?Нали сме остров на стабилността ?Къде са нашите герои,брокерите на имоти ,имотните агенции ,Тошето от Кредит Център ,строителните инвеститори ,заглавията "Българина си спасява парите в имоти",Българина си теглел парите от банките ",Българина купувал само луксозни имоти""Българина купувал имоти защото това било част от социални му статус,това беше последната измислица на Home 2you агенцията ..и така нататък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 12
Tikva007
преди 5 месеца
Остана ли клъстер от европейската икономика, който до не е в криза? Само голямото зелено плямпане, пропагандата на ЛГБТ и русофобията се развиват със завидни темпове. Дано с това се задоволят милионите нахлуващи кафяви новоевропейци, защото всеки един от тях млад здравеняк е тръгнал към Европа с очаквания за пълен социален пакет, който включва и жилище. Не са добри прогнозите за това, как ще реагират, когато се разочароват на терен от множеството кризи. Дано да си тръгнат обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 8
Gna
преди 5 месеца
Да бе да, аре стига. Европа е най-великата и богата общност, пълна с млади и образовани хора, пройзвежда всичко и не дължи 1 лев на никой. Имотите са без пари кво толкова, че в Люлин на 1 апартамент му искат 300 000лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още