IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата жилищна криза в Европа едва сега започва

Жилищното строителство в големите страни на Стария континент е в застой и задълбочава още повече недостига на домове

11:13 | 02.11.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тенденциите не са мрачни навсякъде. В Португалия и Испания новозапочнатите жилища са много над нивата през 2015 г., когато след дълговата криза строителството на тези пазари почти замръзна. Но все пак има остър недостиг, който показва колко труден за разрешаване е проблемът, а инициативите за привличане на инвеститори, като програмата „златна виза“ в Португалия водят до ръст на цените на жилищата.

Затрудненията пред строителството на достатъчно достъпни жилища в крайна сметка произтичат от лошите политики на правителствата. Жилищата попадат някъде по средата между движен от пазара актив и регулирано публично благо. Тази комбинация тласка надолу инвестициите и в същото време води до нестабилност в сектора и сегашните сътресения в разходите за финансиране и строителство често правят строителството нерентабилно с изключение на луксозните жилища.

Цените на основни строителни материали нарастнаха. Графика: Bloomberg LP Цените на основни строителни материали нарастнаха. Графика: Bloomberg LP

Преди правителствата играеха по-активна роля на жилищния пазар. Значителен дял от съществуващите жилища в Швеция бяха построени като част от държавна инициатива за прибавяне на един милион жилища между 1965 и 1974 г. В Германия градове като Берлин построиха огромни жилищни комплекси за служители, мигриращи към градски центрове след края на Първата световна война.

Но това се промени. В Германия преходът към зависимост от частния сектор беше засилен от обединението, което изстиска държавната хазна и принуди много градове да продават притежаваните си имоти. В края на 80-те години на миналия век Германия все още имаше около 4 млн. социални жилища, но броят им намаля до малко над 1 млн. през 2020 г. Сходно е положението във Великобритания, където общинските жилища бяха разпродадени на наематели през 80-те години на миналия век.

„Държавите обичайно подкрепят индивида, а не общността и в повечето случаи оставят на частни собственици да осигуряват адекватни жилища“, коментира историкът Керстин Брюквех от Европейския университет „Виадрина“ във Франкфурт на Одер.

Доходите на хората в ЕС не се променят, докато цените на жилищата и лихвите по ипотечните кредити растат. Графика: Bloomberg LP Доходите на хората в ЕС не се променят, докато цените на жилищата и лихвите по ипотечните кредити растат. Графика: Bloomberg LP

В Източна Германия, където крайнодясната „Алтернатива за Германия“ има най-силната подкрепа, безпокойството за жилищата е особено остро. След обединението мнозина изгубиха правото да живеят в жилищата, които преди това осигуряваше комунистическият режим. Днес източногерманците все още имат по-малка вероятност да притежават имот, отколкото жителите на Западна Германия.

Временни жилища за служители на Northvolt близо до Скелефтеа, Швеция. Плановете за разширяване на компанията  може да бъдат забавени заради липсата на жилища. Снимка: Микаел Зьоберг/Bloomberg Временни жилища за служители на Northvolt близо до Скелефтеа, Швеция. Плановете за разширяване на компанията може да бъдат забавени заради липсата на жилища. Снимка: Микаел Зьоберг/Bloomberg

В Скелефтеа, Северна Швеция, парадигмата може да забави плановете на компанията Northvolt да увеличи капацитета на първия си завод за батерийни клетки. Компанията наема над сто души на месец, но спадът на строителството прави почти невъзможно за града с 36 хил. души население да отговори на темпа на търсенето.

„Може да се натъкнем на съществено препятствие по пътя. Това е огромно предизвикателство“, казва Патрик Ларсен, ръководител на отдела за строителство в общинската администрация.

Сривът на строителството предизвика призиви за стимули и подкрепа на индустрията, но правителствата имат ограничен апетит към допълнителни разходи след пандемията от COVID-19 и усилията за овладяване на инфлацията. Резултатът е вълна от корпоративни фалити и преструктуриране, които може да намалят капацитета за строителство в дългосрочен план.

Във Великобритания около 45 хил. компании за жилищно строителство са затворили през последните пет години. В Швеция 1145 компании в строителната индустрия са фалирали през първите десет месеца на тази година, ръст с 35% спрямо 2022 г., сочат данни на компанията Creditsafe.

Вековната сграда на полицейския участък в центъра на Франкфурт, чиято строителна компания изпадна в несъстоятелност. Снимка: Бен Килб/Bloomberg Вековната сграда на полицейския участък в центъра на Франкфурт, чиято строителна компания изпадна в несъстоятелност. Снимка: Бен Килб/Bloomberg

Съдбата на стария полицейски участък във Франкфурт е емблематична за натиска върху системата, който оставя предлагането на жилища в частни ръце. Теренът от 15 хектара в центъра на града бил изоставен над 15 години, преди компанията Gerchgroup да го придобие с обещанието да възстанови голямата структура от 1914 г. и да построи над 440 частично субсидирани апартамента.

Но през август строителната компания подаде заявление за обявяване в несъстоятелност, оставяйки дупка в центъра на града, където са нужни жилища. За петте години, в които Gerch притежавала ключовия терен, нито един багер не бил изпратен да работи там.

Политиците са предпазливи в преценките си. Лейбъристката партия във Великобритания обещава пакет от реформи за ускоряване на вялата градоустройствена система в страната и за строителството на 1,5 млн. жилища през мандата на следващия парламент. Португалското правителство цели да увеличи наличните имоти за жилищни нужди и да опрости процедурите по лицензиране. Германия обеща да опрости строителните правила и да подкрепи публичните инвестиции, но вялите действия едва ли ще донесат съществено облекчение.

Палети с тухли на обект за жилищно строителство в Хамбург. Жилищното строителство се срива с повишаването на цените. Снимка: Мария Фек/Bloomberg Палети с тухли на обект за жилищно строителство в Хамбург. Жилищното строителство се срива с повишаването на цените. Снимка: Мария Фек/Bloomberg

„Тези бавни промени създават обща несигурност сред строителните компании“, казва Волфганг Шуберт-Рааб, президент на лобистката група ZDB в строителния сектор. Вместо да започват проекти незабавно, те изчакват още по-добри субсидии следващата година, „когато положението ще бъде още по-мрачно“, допълва той.

Семейство Дейвид се надява, че ако промени етажните плочи, ако се откаже от приземния етаж и получи по-голямо държавно финансиране, все пак може да успее да започне строителството, но не възлага твърде много очаквания.

„Честно казано, вече не съм оптимистка, че нещата ще се наредят, за да започнем действително строителството“, казва Милена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 10
zelka007
преди 6 месеца
До: Gna ... ти не познаваш човек , който кара кола за 200-500к ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
atrdmbxlz
преди 6 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 12
zelka007
преди 6 месеца
хаха ... гледам безимотните са си организирали оргия ... (ratten , лафът с безимотни ми хареса :))) ... в десетката! )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 4
Gna
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 съвсем скоро тези, които питаш къде са ще са в банковите клонове да разсрочват кредитите, че няма пари за погасяване хаха. Всичките яхнали коли за по 200к, гледат страшно, със самочуствие на световни лидери, а те всъшност вчерашни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 13
nkavrakov1982
преди 6 месеца
А,най голямата лъжа на имотната мафия в България беше -Имота спасявал разбирате ли парите от инфлацията ,и какво четем за Турция заглавие ,при 80% инфлация в Турция -"Слабите продажби на имоти в Турция карат продавачите да свалят забележете цената между 10% и 15%"Заглавието го има в интернет ,продажбите спадали с пети пореден месец ,44% е спада в сделките спрямо 2022 година ,за Турция ,а за България също сме свидетели на такива спадове ще стане вече една година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
Аз не вервам на тия пропаганди. Кухича каза, че сичко е мед и масло, храна има за всички и никой не е замръзнал зимата! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Ама как така ?Да няма грешка в заглавието ?Нали сме остров на стабилността ?Къде са нашите герои,брокерите на имоти ,имотните агенции ,Тошето от Кредит Център ,строителните инвеститори ,заглавията "Българина си спасява парите в имоти",Българина си теглел парите от банките ",Българина купувал само луксозни имоти""Българина купувал имоти защото това било част от социални му статус,това беше последната измислица на Home 2you агенцията ..и така нататък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 12
Tikva007
преди 6 месеца
Остана ли клъстер от европейската икономика, който до не е в криза? Само голямото зелено плямпане, пропагандата на ЛГБТ и русофобията се развиват със завидни темпове. Дано с това се задоволят милионите нахлуващи кафяви новоевропейци, защото всеки един от тях млад здравеняк е тръгнал към Европа с очаквания за пълен социален пакет, който включва и жилище. Не са добри прогнозите за това, как ще реагират, когато се разочароват на терен от множеството кризи. Дано да си тръгнат обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 8
Gna
преди 6 месеца
Да бе да, аре стига. Европа е най-великата и богата общност, пълна с млади и образовани хора, пройзвежда всичко и не дължи 1 лев на никой. Имотите са без пари кво толкова, че в Люлин на 1 апартамент му искат 300 000лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още