IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Славов: Професионалните домоуправители работят полулегално

Професията официално не съществува заради юридически непълноти, коментира консултантът на Националната асоциация на домоуправителите в Република България

13:55 | 14.11.11 г.
Г. Славов: Професионалните домоуправители работят полулегално

- След като тази длъжност по никакъв начин не е регламентирана, как тези хора могат да оперират легално?

Проблемът е законодателен. В момента в класификатора на длъжностите няма такава професия. Редица организации се опитват да презентират пред комисии и институции да се въведе тази професия. Същевременно, след като официално професията не съществува, тогава с какъв договор се работи, какви осигуровки се внасят, какъв е осигурителният праг на тази професия, какви данъци се плащат? Това е много сериозен пропуск. Нещата са поставени полулегално, щом не е забранено – значи е разрешено.

При наемането на професионални домоуправители първо етажната собственост трябва да вземе решение на общото събрание, да набере три оферти, каквато е препоръката на закона, да сравни цените и да избере една от тях. След това назначеният домоуправител трябва да се регистрира в общината, откъдето му издават удостоверение. Във всички общини има независим регистър на домоуправителите, но проверките са сложни.

- Значи все пак има някакви регистри?

Да, но проверките са сложни. От район “Изгрев” например, не може да се направи проверка във “Връбница”. Затова е необходим единен регистър.

- Има ли асоциацията на домоуправителите данни за това как върви паспортизацията на многофамилните жилищни сгради?

Паспортизацията се забавя. Срокът е удължен до 2014 г. Проблемите са много. Първо, на хората не им е ясно защо тя трябва да се прави. Законодателно чисто техническата процедура не е направена добре. Масово блоковете, строени между 1965 г. и 80-те години, нямат никаква строителна документация. Това означава, че трябва да се направи едно заснемане. Получава се, че техническата паспортизация излиза скъпа. Пишат се и мерки за енергийното обследване.

Според наредбата след изтичането на крайния срок за доброволната паспортизация кметовете на общини отново трябва да възложат на някоя фирма да извърши паспортизацията. Но коя ще бъде тази фирма? Каква ще е сметката накрая?

Важно е да се знае от хората, че ще има ограничения за разпоредителни сделки за жилища в сгради без технически паспорт. Когато не можете да си продадете апартамента в един блок от 10 етажа и никой не иска да се направи паспортизация, тогава представете си какво става. Препоръчвам на хората да се обръщат към юристи, които са наясно с нещата и за които тези случаи са ежедневие и практика, за да получат най-добрия съвет.

Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rsertev
преди 12 години
Много слаб отзвук има статията, въпреки че за мен бе интригуваща. Трудно откриваема е в интернет. Търся от време на време ет.собственост и смея да твърдя, че повече от месец е останала встрани от погледите на повечето "читатели" на гугъл, включително и на мен. Анализа го оставам на ***. Силно е намалял интересът към ет. собственост изобщо през втората половина на 2011 год. и може би това е по-важната причина. Опитвам се да търся причините в неподходящите механизми за ангажиране на вниманието на стотиците хиляди собственици на ЕС - може би причините се таят в липсата на традиции в тази област, в поотслабения авторитет на правосъдната система, която при липса на интерес от страна на районните и общински администрации да поеме тежестите при евентуални спорове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още