IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Славов: Професионалните домоуправители работят полулегално

Професията официално не съществува заради юридически непълноти, коментира консултантът на Националната асоциация на домоуправителите в Република България

13:55 | 14.11.11 г.
Г. Славов: Професионалните домоуправители работят полулегално

- Какви са основните проблеми на собствениците при прилагането на разпоредбите за етажната собственост?

Най-главният проблем е събирането на консумативните разходи, разходите за ремонт, обновление и за управление. От десет човека, които идват в асоциацията, поне девет имат този проблем. Има въведена система в закона, която опитваме да прилагаме, и вече има положителни стъпки в тази насока.

- Каква система имате предвид?

За неизпълнение на решенията от общото събрание на етажната собственост може да се приложи чл. 410 от Гражданско-процесуалния кодекс. Домоуправителите могат да си събират дължимите такси от съкооператорите, като подават заявление за издаване на заповед за изпълнение (т. нар. изпълнителен лист), както прави “Топлофикация” при събирането на дълговете си. Етажната собственост се снабдява с изпълнителен лист срещу лицето. Този вариант го препоръчвам горещо, защото когато има несъбираемост на консумативните разходи, тя става лавинообразна. Ако един не плаща, съседите един по един решават, че и те няма да плащат. Процедурата има положително въздействие, защото в голяма степен парите се събират, а това определено дисциплинира.

- Колко са стартиралите процедури, ако имате такива данни?

Не сме ги броили, много са тези случаи.

- За какви несъбрани суми става въпрос?

Има дела за несъбрани 60 лева, но има и за далеч повече. На основание на закона може да се извади изпълнителен лист за максимум 25 хил. лева. Подобни дела обаче се водят обикновено при управление на затворени комплекси, където има договор за определена сума на кв. м.

- Докъде стигна разработването на регистъра на домоуправителите?

Той беше предложен от депутата Николай Пехливанов. Аз мисля, че такъв регистър трябва да има и по някакъв начин да се легализира тази длъжност. Трябва да се знае кой е домоуправителят на дадена етажна собственост. Имахме предложение този регистър да е към някоя неправителствена организация, каквато е нашата. Всеки да може да влезе в Интернет и да провери кой е управителят на етажната собственост. Не знам защо това решение не се прие.

- Какъв е интересът към т. нар. професионални домоуправители?

Това, което виждам от практиката ми, е че законът вменява доста задължения на управителите на етажната собственост, което означава, че те трябва да имат и много свободно време, за да ги изпълняват адекватно. Това е причината особено в София много хора да се обръщат към професионалните домоуправители. Таксите вече са значително по-ниски. При професионалния домоуправител има прозрачност, защото той непрекъснато се отчита, има постоянна връзка с него, има яснота и публичност на работата, събират се консумативните разходи от всички, без да се намесват лични симпатии.

Обикновено хората търсят домоуправител, който да изпълнява ролята и на касиер.

Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rsertev
преди 12 години
Много слаб отзвук има статията, въпреки че за мен бе интригуваща. Трудно откриваема е в интернет. Търся от време на време ет.собственост и смея да твърдя, че повече от месец е останала встрани от погледите на повечето "читатели" на гугъл, включително и на мен. Анализа го оставам на ***. Силно е намалял интересът към ет. собственост изобщо през втората половина на 2011 год. и може би това е по-важната причина. Опитвам се да търся причините в неподходящите механизми за ангажиране на вниманието на стотиците хиляди собственици на ЕС - може би причините се таят в липсата на традиции в тази област, в поотслабения авторитет на правосъдната система, която при липса на интерес от страна на районните и общински администрации да поеме тежестите при евентуални спорове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още