IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Славов: Професионалните домоуправители работят полулегално

Професията официално не съществува заради юридически непълноти, коментира консултантът на Националната асоциация на домоуправителите в Република България

13:55 | 14.11.11 г.
Г. Славов: Професионалните домоуправители работят полулегално

- Кадастралната карта би ли могла да реши проблема с липсата на строителна документация?

Не, тя отразява, че в определен парцел има построена сграда на Х етажа с обща застроена плащ N кв. м. Прави се заснемане на всеки един обект, което се извършва от лицензирани фирми.

- Контролът за изготвянето на енергийните паспорти на сградите е в Агенцията по енергийна ефективност. Оттам какво казват?

Агенцията по енергийна ефективност за мен съществува като една страница в интернет. Има регистър на лицензираните фирми за обследване на сградите и нищо повече.

- През юни тръгна програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради. Какъв интерес регистрирате към нея до момента?

Програмата е хубава идея, но първо трябва да бъдат изпълнени редица изисквания, да се финансира работата и едва тогава да се кандидатства за възстановяване на 60, 80 или някакви други проценти от разходите. Това звучи много добре, но ето как стоят нещата на практика. Първо, трябва да се направи паспортизация на сградата и тя да се финансира. След това трябва да се направи проект от лицензиран архитект, което също се заплаща. Следва сключването на договор с лицензирана фирма и след това, когато се направи санирането, собствениците да кандидатстват. Собствениците си задават въпроса дали не е по-добре да намерят други начини за финансиране. Има много друго възможности.

- Доколкото знам, в район "Оборище" в София работеха по проекта СТАКАТО.

Да, той е също добро решение, защото дава възможност при слагането на фотоволтаици на покрива, фирмата да направи цялостно реновиране на сградата, което включва и изолация, и дограми, и инсталации. Така собствениците вадят минимални или даже никакви средства. Единствено подписват договор за наем на покрива, който се ползва за фотоволтаичните инсталации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rsertev
преди 12 години
Много слаб отзвук има статията, въпреки че за мен бе интригуваща. Трудно откриваема е в интернет. Търся от време на време ет.собственост и смея да твърдя, че повече от месец е останала встрани от погледите на повечето "читатели" на гугъл, включително и на мен. Анализа го оставам на ***. Силно е намалял интересът към ет. собственост изобщо през втората половина на 2011 год. и може би това е по-важната причина. Опитвам се да търся причините в неподходящите механизми за ангажиране на вниманието на стотиците хиляди собственици на ЕС - може би причините се таят в липсата на традиции в тази област, в поотслабения авторитет на правосъдната система, която при липса на интерес от страна на районните и общински администрации да поеме тежестите при евентуални спорове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още