IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на контрол е основен проблем на етажните собствености

Неспазването на правилата е основният проблем за лошото състояние на сградния фонд, смята основателят на компанията Едом БГ Марио Понте

08:20 | 28.01.14 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Понте.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Марио Понте. Снимка: Личен архив

Сградите в България обикновено не разполагат със застраховка, а някои от отделните самостоятелни обекти имат само индивидуална. Проблемът е, че липсва контрол. Дори и ако има някой отговорен за тази задача, той просто не я изпълнява.

Разкажете повече за тази задължителна застраховка, какво точно покрива тя? В България допреди повече от 15-години имаше задължителна застраховка на отделните жилища, която се плащаше с местните данъци и такси. Сега се водят дискусии отново да бъде въведена задължителна застраховка на жилищата, но тя ще покрива щети от природни бедствия или пък наводнения от съседите.

В Италия не е задължителна застраховката на жилището (въпреки, че почти всеки има), но е задължителна застраховката на етажната собственост. Застраховката на етажната собственост покрива щети, причинени от съседи, като например наводнение, причинено от спукана тръба, или счупени прозорци на общите части, които могат да причинят наранявания и щети, или паднала мазилка по фасадата, с една дума, всичко, което не е вандализъм или природно бедствие, е покрито със застраховка.

Едно от обясненията за натрупаните проблеми на етажната собственост в България е високият дял на частните собственици – над 97%. Доколко това всъщност е предпоставка за тези проблеми?

Не мисля така. В Италия, например, този дял е бил 85% приблизително, сега е намалял малко заради кризата, но това не е проблем. Проблемите се крият в липсата на контрол и неспазване на правилата, визирам например правилника за вътрешния ред или недобре организираните според закона общи събрания.

Как очаквате да се развие услугата професионален домоуправител в близко и по-далечно бъдеще?

Ако държавата и общините не започнат да си сътрудничат с нас и да прилагат закона, аз не виждам как може да се случат нужните промени в близко бъдеще. Когато започне да се прилага закона, трябва да се помисли и за други проблеми, които ще възникнат, ако сега не започнат да се обучават хора, които могат да извършват тази услуга. Пазарът ще изисква професионалисти, а държавата няма да бъде готова. Този проблем трябва да се реши незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 19 rate down comment 3
bpfc1912
преди 10 години
Крайно време е хората в България да осъзнаят нуждата от професионален домоуправител. Масово не се спазват правилата при свикване на общо събрание. Не се гледа кворум, не се съставя протокол, нищо не подлежи на доказване впоследствие. Хората не знаят какво е Правилник за вътрешния ред, а като няма такъв - няма правила! В блока в който живея от както сме с Професионален домоуправител, тези които не си плащаха почнаха да плащат, понеже знаят, че вече парите ги събира "фирма" :), казано по нашенски... А да не говорим, че става въпрос за някакви 5-6лв на месец от апартамент, точно колкото кутия цигари... Всеки сам да реши дали иска да живее по правилата и в спокойствие... Аз лично съм ЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 10
lordrad
преди 10 години
"Професионалният домоуправител" -още един мошеник на хранилка.Абсолютни измами от културно масов тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Съвместната собственост в подобни жилищни сгради по толкова скъпа, остаряла и смотана технология е сред най-големите глупости измисляни някога.В нации с толкова много холерици (като българската) няма начин повече от 10-тина семейства да стигнат до единодушие за каквото и да било нещо освен да се наплюскат и напият като животни по време на банкет.Натикването на хората в блокове беше направено с цел лесно масово следене, подслушване, намеса и контрол на всеки аспект от личния живот на българите при тоталитарно управление. Контрол по време на демокрация и такъв голям % холерици събрани на едно място заедно е невъзможен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 20
SS-23
преди 10 години
Наложи се да наемем външна фирма - ама се тази, който не иска - пак не си плаща=====================Когато общото събрание приема някакво решение за ремонт на нещо, което трябва да се плащало от всички, никой не пита тези, които евентуално са против, дали има физическа възможност да плащат ?!? Не може някой да ми каже - ще плащаш !! Който е гласувал - да плаща !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 19
SS-23
преди 10 години
В много държави домоуправителя има право да сложи ипотека върху жилището на неплащащия собственик и в краен случай дори да му продаде апартамента!==============================Ти си луд, ве! Нали в момента, в който се опита да сложи ръка върху апаратмента, аз собственоръчно ше го гръмна...а за последствията изобщо няма да ми пука !!Много трябва да се внимава с тия напъни в тоя т.н. "з-н за етажна собственост"! Това само ще доведе до ново, още по-голямо напрежение в обществото...този път не между хората и държавата, а между самите граждани! А може би това е и целта - окончателен срив на обществото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
KostadinovK
преди 10 години
Бил съм домоуправител няколко години и да ви кажа, че е гадна работа. Не искат ли да плащат - не можеш да ги накараш по никакъв начин. След като се отказах -никой не пожела да стане. Дори и след като предложихме 120лв на месец заплащане - хората които нямат пари не искаха да се заемат. Наложи се да наемем външна фирма - ама се тази, който не иска - пак не си плаща.Няма ред и оправия в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Съгласен съм с всичко казано от господина освен че не е задача на домоуправителя да реши проблема с неплащащите и кражбата на ток общ ток.Това трябва да е една от основните задачи на домоуправителя, защото само така яе има усещане за справедливост в хората и ще имат желание да плащат!В много държави домоуправителя има право да сложи ипотека върху жилището на неплащащия собственик и в краен случай дори да му продаде апартамента! Само в България има такъв абсурд, вътре в апартамента всичко да е супер направено, но минете ли входната врата цялата сграда се разкапва! Това явление за съжаление се вижда дори и в най-баровските квартали и не е въпрос на имане или нямане на пари, а на регулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още