IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на контрол е основен проблем на етажните собствености

Неспазването на правилата е основният проблем за лошото състояние на сградния фонд, смята основателят на компанията Едом БГ Марио Понте

08:20 | 28.01.14 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Понте.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Марио Понте. Снимка: Личен архив

В тези ранни години не е било необходимо специално обучение, но с течение на времето задачите на управителя се увеличават постепенно, изискват повече знания, не само в математиката. Те трябва да имат различни знания – математически, инженерни, строителни и т.н. Поради тази причина сега тази дейност се разрешава да се поеме само от счетоводители, икономисти и инженери - специалисти, които имат диплома по математическа или техническа специалност.

Ако някой иска да започне този бизнес, но не притежава нужното образование, трябва да премине специални курсове за обучение, организирани от професионалните асоциации. Това е пътят, който професионалистите трябва да извървят, за да се стигне до създаването на професионален регистър като този на адвокатите, лекарите и др.

Две са основните задачи на асоциациите: едната е да работят, за да помогнат на държавата за подобряването на закона, а втората е да проучат методите за свеждане до минимум на разходите за управление.

Как е организиран контролът на дейността на тези професионални асоциации?

На принципа на саморегулация на бизнеса. Организациите имат устав, който се спазва. Благодарение на италианските ми контакти ние можем да се възползваме от сътрудничеството и съветите на най-голямата асоциация на етажната собственост в Италия (ANACI). Всъщност ние сме вече в контакт с тях и подготвихме заедно проект, който доведе до създаването на първата истинска браншова асоциация в България.

Водихме предварителни разговори с представители на компании от сектора и имаме тяхното съгласие за участие в този проект. Това ще ни отличи от компаниите на пазара, които предлагат услуги с ниско качество. Следващата задача е да започнем да общуваме с държавата и общините. Със сигурност в бъдеще ще бъде създаден професионален регистър. До няколко месеца планираме да организирам кръгла маса, на която да обсъдим всичко това, както и дейността на асоциацията.

Създаваме мрежа от търговски партньори - занаятчии, компании, банки и застрахователни компании, тоест всички, които са в състояние да предлагат услуги на справедливи цени за етажната собственост. Например, банките биха могли да направят отстъпки по разходите за събирането на таксата за управление по разплащателни сметки.

Един основен проблем на собствениците в България е санирането на сградите. Как е решен въпросът в Италия, какви са задълженията на собствениците, кой осъществява контролът и какъв според Вас е правилният път за решаването на този проблем в България?

В България доколкото ми е известно няма общи задължителни градоустройствени правила, докато в Италия например общините вземат решение за цветовете на фасадите на блоковете, в зависимост от тяхната категория и територията, на която се намират. Няма определен срок за извършване на това. Общността на живущите решава кога трябва да се направят ремонтните дейности. Във всички градове има служители (общински геодезисти), специално наети да контролират сградите.

Обикновено в Италия е трудно да се видят толкова много сгради с климатици, сателитни чинии и т.н. по фасадите. Всяка сграда трябва да има естетичен вид, приет от съответния квартал (район). При цялото ми уважение към България, която обичам, ако дойда за първи път в София през нощта, в тъмното, и на сутринта се събудя, отворя прозореца и погледна навън, ще си задам въпроса: в София или Тирана се намирам, или в някоя арабска страна? Според мен трябва да се предприемат спешни мерки.

Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Да си видял във Виена, Париж или Лондон да има климатици по фасадите или остъклени балкони? Там също има много стари сгради, но хората следят за хармоничната и красива градска среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 10 години
Съгласен съм, че трябва да има правила, но не съм съгласен с това да търся разрешение от общината, за да си сложа климатик. Може да се определи климатиците да бъдат един под друг, но че загрозявали фасадата - айде моля, моля! Те тези жабари големи естети се писаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Зомбирани лъжци като него живеят и приказват като анархисти щом режима на управление е различен от техния.Затова съм съгласен с твърдението, че фашизма и социализма (руския и източноевропейския) са две страни на една и съща монета и няма кой знае каква разлика помежду им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Тук ще се съглася с тебе, макар да се случва рядко. Прави впечатление, че точно отявления "ляв" тука SS-23, който по принцип да събере всичко и да раздава по равно, точно той каза, че не може никойа да го на кара да плаща в блока. Ето такива са истинските социалисти (комунистите са друго нещо)цитат:Когато общото събрание приема някакво решение за ремонт на нещо, което трябва да се плащало от всички, никой не пита тези, които евентуално са против, дали има физическа възможност да плащат ?!? Не може някой да ми каже - ще плащаш !! Който е гласувал - да плаща !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
При 80% против, е ясно какво се случва. Дадох пример за една ЕС, но това е валидно и за държавата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
А когато имаш законова рамка (дори и най-добрата на света да е), А примерно 80% от гражданите не желаят по никакъв начин ад се съобразят с него какво става?Примерно не виждам в България кой политик (или правитекство) смело би се заел(о) да накара българските институции да прилагат закон, с който не са съгласни повече от 30% от гласоподавателите. Дянков беше единствен и е изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Както написах в темата във Форума, ЗУЕС е едно добро начало. Закона може да постави рамки, не да "налее" съзнание. Ролята на законите според мен е да определят рамка, правила и санкции при нарушаване. Останалото е въпрос на...."материал" :))) НО, когато определеното в закона се спазва и/или контролиращия това си е на мястото - няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Тъжното е, че при новото строителство, където няма бедни пенсионери се получава същото и много сгради след 5-6 години ползване изглеждат, като най-западналата панелка в Обеля :(Сегашната регулация за съжаление е голяма пречка пред нормалното развитие на пазара на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Основният проблем не са хората, а управляващите! Те трябва да бъдат тези, които измислят правилата на цивилизованото съжителство!Хората може не винаги да са узряли за промените, но мнозинството все пак биха могли да се убедят с аргументи, както стана със забраната за пушене на закрити обществени места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 10 години
най-смешното е че една не поддържана и занемарена етажна собственост чувствително сваля цената на жилищата и на тези който не искат да си плащат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още