IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Кавръков: Няма достатъчно предлагане на качествени логистични площи

Важно е държавата да излъчи стабилност и макропоказателите да се подобрят, за да може инвеститорите да планират дългосрочно, според пропърти мениджъра на ТЦЕ

08:15 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тодор Кавръков. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Тодор Кавръков. Снимка: Личен архив

 

В този смисъл Пловдив се оформя като добър индустриален и логистичен център, има добри складове, големи спедиторски компании са установени там. Няколко нови заводи са в процес на изграждане там. Те естествено водят след себе си и изграждането на логистични бази. Подобно на Пловдив, в средносрочен план мисля, че ще се развие и Русе. Заради близостта с Букурещ вече има изградени добри складови и логистични бази. Варна вече се е оформила като хъб. Там интермодалният транспорт - въздушен, воден и сухопътен, включително железопътен, изисква изграждането на логистични площи. Бургас също поема в тази посока на развитие.

Как виждате ролята на държавните индустриални зони на пазара на логистични площи?

В тази връзка мога да коментирам свободните безмитни зони. Като добре работеща такава зона мога да посоча Бургаската безмитна зона, Русенската също. В Бургас през годините не наблюдавахме сериозно развитие на спекулативната логистика, съответно не се изградиха много качествени и модерни складови площи, ето защо безмитната зона се развива много добре, приемайки импорта на стоки през бургаското пристанище. Като цяло смятам, че държавата няма нужда да участва като субект в конкурентната среда на пазара. По-добре е тя да се фокусира над това да внесе по-ясна и стриктна регулация, която в същото време да спомага за развитието на бизнеса. В тази посока виждам ролята на държавата, а не да влиза в конкуренция с частните субекти.

Да очакваме ли по-мащабно разгръщане и на частни зони?

Да се надяваме, тенденцията не е лоша, стига държавата да не пречи. Какво имам предвид: държавата трябва да излъчва позитивни сигнали към всички участници в бизнес процесите. Усещането за стабилност, предвидимост е много важно за българските инвеститори, а това в още по-голяма степен важи за чуждестранните такива. Пожелавам си да имаме стабилна държавност, която да осигури стабилност на макрониво. Ако няма политически или финансов катаклизъм, ако съдебната система започне да се подобрява, ако фирмените дела започнат да се гледат и решават в по-бързи срокове и т.н., смея да мисля, че ще има положителна тенденция.

Как очаквате да се развива пазарът в краткосрочен план, а и в по-дългосрочен период от време?

Към момента се забелязва позитивна тенденция. В средносрочен план очаквам тя да се засили. Виждането ми в по-дългосрочен план е, че ако имаме политическа и финансова стабилност на макрониво, по-добра и по-ефективно действаща съдебна система, то само тогава можем да очакваме трайно положителна тенденция в пазара на индустриалните и логистични площи в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още