IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е необходимо за рестартирането на европейския пазар на офиси?

Дори достъпът до финансиране за пазара на имоти в Европа да се подобри, неговото рестартиране е възможно да отнеме значително повече време, сочи доклад

11:59 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Какво е необходимо за рестартирането на европейския пазар на офиси?

Рецесията засегна сериозно сектора на недвижими имоти почти на всеки пазар по света. Вследствие на понижените цени, ограничения кредитен ресурс и срива в доверието развитието на нови проекти и сделките със съществуващи имоти бяха сведени до минимум.

Офис сегментът обикновено е най-пряко засегнат от такива спадове, тъй като той е силно зависим от икономическата активност, влияеща директно върху плановете и нагласите на бизнесите за експанзия и наемане на нови площи.

Като една от основните причини за понижената активност се посочва липсата на финансиране, която сериозно препятства строителната и инвестиционната дейности на пазара и в частност на офис сегмента.

Нов доклад обаче сочи, че дори и достъпът до кредити и финансиране за участниците на пазара на имоти в Европа да се подобри, неговото рестартиране е възможно да отнеме значително повече време. Това важи в различна степен за различните пазари и сегменти.

И така какво е необходимо да се случи, за да се промени тази ситуация?

Очевидно евентуален тласък в икономическото развитие би помогнал, въпреки че настоящите прогнози показват, че съществуват все още редица рискове. Не на последно място безработицата във финансовия сектор и в този на бизнес услугите на Континента може би няма да се върне до нивата от 2008 г., едва до 2012-13 г., сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Ограниченото търсене в сегмента ще продължи да оказва негативен натиск върху пазара, което означава, че неговото възстановяване ще отнеме сравнително по-дълъг период от време.

Ако строителните предприемачи продължат да проявяват свръхпредпазливост и са принудени да осигуряват предварителни договори за наем, преди да стартират проектите си, това може да има значителни последствия и върху наемния пазар, се казва в доклада. На наемателите ще се налага все повече да правят дългосрочни планове за своите офис нужди и да предвиждат големи площи, вместо да предполагат, че ще разполагат с богат избор от подходящи сгради, които са наразположение, когато от тях има нужда.

В по-голямата част от Европа стартираните проекти и планираните подновени такива остават изключително малко на брой.

В Лондон се забелязва, макар и много малко, интерес към развитие на офис проекти, въпреки че този интерес все още не е подкрепен от реално стартирани инвестиции.

В останалата част на Европа ситуацията остава почти непроменена – с изключение на някои единични случаи, несигурността по отношение на бъдещето на наемния пазар и ограниченото финансиране за нови проекти означават, че следващият подем на активността в сектора е все още далече.

В подкрепа на това е и последната криза на еврото, която има потенциал да доведе до още загуби в банковия сектор, което още повече ще понижи апетита на банките да отпускат кредитиран за развитието на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още