IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпите имения в света

Някои от известните имения по света, за които собствениците им искат най-големи суми, за да съгласят да се разделят с тях

11:17 | 06.07.10 г.
Цената на замъка, свързан с граф Дракула, е 135 млн. долара. Снимка: draculascastle.com
Цената на замъка, свързан с граф Дракула, е 135 млн. долара. Снимка: draculascastle.com

Кинозвездата Мел Гибсън неотдавна продаде имението „фермата Старата мелница“ за 24 млн. долара. Вилата, построена през 1926 г. в стил „Тюдор“ с площ 1500 квадратни метра, има плувен басейн и парк. Въпреки това обаче домът е далеч от класацията на най-скъпите жилища в света, съобщава вестник Handelsblat, цитиран от БТА.

Вила Леополда

Вила Леополда край Ница е най-скъпото жилище в света и се оценява на 496 млн. евро. В този дом на Лазурния бряг, който и днес има легендарна слава, някога е живяла любовницата на белгийския крал Леополд Втори.

Неотдавна Михаил Прохоров, който преди време беше най-богатият човек в Русия, плати за вилата депозит от 55 млн. долара, но заради икономическата криза се отказа от покупката през февруари 2009 година. Собственичката на имота Лили Сафра отказа да върне депозита и спорът стигна до съда в Ница, който реши делото в полза на Сафра. След това собственичката дари цялата сума, получена от Прохоров, на 10 благотворителни организации.

Нос Мартен

На нос Мартен, недалеч от Монако за продан е обявено едно от най-скъпите имения на френската Ривиера. Продавачът иска 240 млн. евро.

Имението от 3,2 хектара е с изглед към морето и на него са построени един замък, две къщи за гости и различни помощни сгради. Към комплекса са включени и самостоятелна хеликоптерна площадка, два външни басейна и тенискорт.

В този имот на сигурността е отделено голямо внимание - общо 16 видеокамери наблюдават имението, а основната сграда има бронирани врати и зона за сигурност.

Имение в Лос Анджелис

Някогашната резиденция на телевизионния продуцент Арън Спелинг. Легендарният американски телевизионен продуцент, създател на някои от най-успешните телевизионни сериали, построява имението през 1988 г. И до днес то е най-голямото частно жилище в Лос Анджелис.

Имотът се простира върху 56 500 квадратни метра. Сред екстрите на имота са частно кино и голяма боулинг писта. Домът на Спелинг, който почина през 2006 г., от една година се продава за 150 млн. долара.

Замъкът на граф Дракула

Четвъртото място в класацията заема замъкът Бран в Брашов, Румъния. Цената на замъка, който се свързва с първообраза на Дракула - княз Влад 'Цепеш“, е 135 млн. долара. Сградата е построена през 1212 г. и разполага със 17 спални.

През 2006 г. замъкът, който преди това е национализиран, преминава във владение на наследника на предишния собственик Доминик Хабсбург. Румънското правителство има интерес да изкупи сградата, но се отказва заради високата цена.

Фльор дьо Лис, Лос Анджелис

На пето място отново е имот в Лос Анджелис - „Фльор дьо Лис“. Замъкът, вдъхновен от стила Версай, разполага освен всичко друго и с бална зала за над 100 гости, с парк и басейн. Сега замъкът е собственост на Сюзън Сапърстийн, бившата съпруга на тексаския милиардер Дейвид Сапърстейн. След развода им обаче къщата е обявена за продан с начална цена 125 млн. долара, посочва списание Forbes. В оформената като дворец от 18-ти век вила са гостували Жак Ширак и Марая Кери - певицата е и сред хората, за които има слухове, че са се интересували от имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още