IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две „макропречки“ стоят пред възстановяването на пазара на имоти в Европа

Въпреки че на места се забелязва завръщане на бизнес доверието, то все още е крехко, смятат експерти

10:13 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Две „макропречки“ стоят пред възстановяването на пазара на имоти в Европа

Европа е изправена пред две „макропречки“, които ще влияят на икономиката и в частност върху пазара на имоти през останалата част от годината. Това са настоящите опасения, свързани с държавния дълг, и премахването на икономическите стимули, се посочва в доклад на Jones Lang LaSalle (JLL).

И двата фактора имат директно въздействие върху търсенето от страна на корпоративни наематели, но също и върху целия пазар на имоти чрез цената на кредитния ресурс, както и върху цените на имотите в сравнение с други видове активи.

Икономическото възстановяване протича с различни темпове в различните части на Европа. Въпреки че на места се забелязва завръщане на бизнес доверието, то все още е крехко. С изключение на няколко сектора и региона – не на последно място основните финансови пазари – заетостта едва ли ще се повишава в краткосрочен план, както и търсенето на офис площи.

„Това ще има значителен последващ ефект върху потребителските разходи и съответно върху търговските и индустриалните имоти. Въпреки че ръстът на корпоративните печалби и заетостта постепенно ще се ускоряват, темповете през следващите шест до девет месеца ще бъдат скромни“, се казва в доклада.

Въпреки че на някои инвестиционни пазари се наблюдава възстановяване, редица експерти поставят въпроса дали цените на някои имоти не са изпреварили фундаменталните фактори.

„В един свят, в който всеки вид актив крие риск, аргументите са в полза на най-добрите, първокласни имоти“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още