IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявиха каналите в Амстердам за международен обект, защитен от ЮНЕСКО

Районът с каналите в Амстердам, замислен като средновековен инфраструктурен проект, се смята за национален паметник на градската архитектура

15:04 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обявиха каналите в Амстердам за международен обект, защитен от ЮНЕСКО

По време на 34-тата международна сесия на Комитета по световно наследство към ЮНЕСКО в Бразилия каналите в Амстердам бяха обявени за обект със световно значение като историческо и природно наследство.

Районът с каналите в холандската столица се смята за национален паметник на градската архитектура.

Във въпросния обект от световна значимост влизат три от най-големите канали в Амстердам, които са разположени успоредно един спрямо друг под формата на полумесец, придаващ на града характерния облик на полуокръжност при панорамен поглед отвисоко, се казва в официалното съобщение на организацията.

Много от къщите около каналите са изградени през Златния век в Амстердам, период на голям прогрес и икономически просперитет през 17 век.

Според ЮНЕСКО историческият канален комплекс е бил част от проект за нов пристанищен град, построен в края на 16-ти и началото на 17-ти век.

Той включва мрежа от канали на запад и на юг от историческия стар град и средновековното пристанище. Това е бил дългосрочен инфраструктурен проект, който е предвиждал разширяване на града чрез пресушаване на обширна блатиста местност с помощта на система от концентрично разположени канали.

Този проект е бил една от най-мащабните градоустройствени иницативи за времето си и е служел за модел по света в периода до 19 век.

Амстердам се бори за статут на световно наследство за своята централна част от 2006 г. насам. Обектите, добавени в списъка на ЮНЕСКО, могат да получават финансиране за поддръжка и реставрация. На първо място обаче този статут означава престиж и още повече публичност за града като международна туристическа дестинация.

Редица български обекти също са включени в списъка на ЮНЕСКО. По време на същата сесия бе взето решение и относно разширението на границите на обекта на световното природно наследство Национален парк „Пирин“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още