IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай се нуждае от 20 месеца, за да изчисти излишъка в предлагането на имоти

След като вече загубиха над половината от стойността си, цените на имотите в емирството ще продължат да се понижават, прогнозират от сектора

10:04 | 05.11.10 г.
Дубай се нуждае от 20 месеца, за да изчисти излишъка в предлагането на имоти

Цените на недвижимите имоти в Дубай ще продължат да се понижават, докато емирството не успее да абсорбира свръхпредлагането на жилища и офиси, заяви Мохамед Алабар, председател на местния строителен предприемач Emaar Properties PJSC.

„Трябват ни около 20 месеца, за да изчистим излишъка в предлагането“, посочи той по време на конференция за пазара на имоти в Ню Йорк, предаде Bloomberg.

Цените на имотите в Дубай загубиха над половината от стойността си, а в съседното емирство Абу Даби - 30%, защото банките ограничиха ипотечното кредитиране, а спекулантите избягаха от пазара. Emaar заедно с държавния предприемач Nakheel PJSC бяха начело на строителния бум в Дубай.

Emaar планира да генерира 50% от приходите си от външни пазари през следващите няколко години, посочва още Алабар. Сирия, Ливан, Алжир, Саудитска Арабия и Египет са най-добрите пазари за компанията, допълва той. Към момента над 80% от приходите на предприемача идват от Дубай.

Финансовото напрежение се натрупва върху предприемачите в Абу Даби, след като правителството вече подкрепи някои, придобивайки дялове от проекти. Aldar Properties PJSC, най-големият местен предприемач, ще се нуждае от 9,8 млрд. дирхама (2,7 млрд. долара) до 2011 г., за да „оцелее“, по оценка на Bank of America Merrill Lynch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още