IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на вили в някои турски райони ще могат да произвеждат енергия

Инвестицията в съоръженията се възвръща до четири години, очаква се тласък на интереса към туристическите имоти

14:11 | 27.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Собствениците на вили в някои турски райони ще могат да произвеждат енергия

Турският енергиен регулатор позволи на собствениците на вили и хижи в някои региони в Турция да произвеждат електрическа енергия без необходимост от лицензи и разрешителни.

Става дума главно за населени места в западната, югозападната и южната част на страната, сред които са Бодрум, Мармарис, Кушадасъ, Чешме, Анталия и др, в които собствениците на имоти ще могат свободно да произвеждат вятърна енергия.

Лицата, произвеждащи електричество, ще могат да продават излишната енергия на електроразпределителните компании в региона, пише специализираното турско издание Hurriyet Emlak.

Това се очаква да даде тласък на инвестициите в някои типове имоти като летните вили в конкретни региони, на които досега се гледаше като на „мъртви инвестиции“.

Новите регулации засягат също и хотели, почивни станции, бензиностанции и други типове имоти във въпросните райони.

За целта лицата или компаниите могат да инсталират вятърни турбини с капацитет от 3, 5, 10, 20 и 30 киловата, които са достатъчни за захранването на имота, пише изданието. Цената на турбина от 3 киловата е 9-10 хил. турски лири (4400 – 4900 евро), а инвестицията от нея се възвръща за 3-4 години, пише изданието.

Цената на турбина с капацитет от 30 киловата е около 40 хил. долара, казват специалисти.

От най-старата и единствена местна компания, произвеждаща вятърни турбини SoyutWind, са казали, че след като са излезли разпоредбите този месец, се забелязва видим ръст на интереса към инсталацията на малки вятърни турбини за собствено ползване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Ех! Кога ще ги стигнем...турците?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още