IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнемат един от най-големите жилищни проекти в Москва заради дълг от $4 млрд.

Сбербанк се очаква да придобие собственост върху проекта в края на февруари

12:10 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отнемат един от най-големите жилищни проекти в Москва заради дълг от $4 млрд.

Най-голямата банка кредитор в Русия Сбербанк ще отнеме един от най-мащабните жилищни проекти в региона на Москва от бизнесмена Михаил Шишканов, за да покрие неговия дълг на стойност 4 млрд. долара, пише Ройтерс, позовавайки се на източници, близки до преговорите.

Проектът „Рублево-Архангельское“, който предвижда изграждането на на жилищни и бизнес имоти с обща площ от 2,7 млн. кв. м на територия от 300 хектара в покрайнините на Москва, ще бъде прехвърлен на Сбербанк в края на февруари, пише изданието.

Представители на Шишканов са потвърдили, че той е в преговори с банката за увеличаване на нейния дял в проекта, но са отказали да предоставят повече информация.

Шишканов е използвал кредит от 4 млрд. долара от Сбербанк, за да купи проекта за повече от 5 млрд. долара от руския милиардер Сюлейман Керимов през 2007 г. Това се смята, че е една от най-мащабните сделки в историята на руския пазар на имоти.

Развитието на проекта бе забавено по време на кризата, което усложни обслужването на дълга, пише изданието. През 2008 г. Сбербанк придоби 10% от проекта, като през 2010 г. увеличи този дял до 49%.

В края на миналата година банката обяви планове да създаде нова фирма, Sberbank Development, чиято основна дейност ще бъде управлението на проекта „Рублево-Архангельское“. За наин директор бе определен Юрий Жуков, основател и един от собствениците на руската компания за жилищно развитие PIK.

„Новата компания ще бъде регистрирана веднага след като „Рублево-Архангельское“ бъде прехвърлен към банката“, пише изданието, като се позовава на неназован източник.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още