IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция обмисля продажба на държавни имоти за стотици милиарди евро

Според някои данни стойността на държавните имоти в Гърция е до 300 млрд. евро

10:36 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция обмисля продажба на държавни имоти за стотици милиарди евро

Гърция обмисля планове за изплащане на своя дълг чрез продажбата на държавни имоти, чиято стойност може да е до 300 млрд. евро, сочи информация на Bloomberg.

Международният валутен фонд (МВФ) и редица институции и политици в ЕС, които се бяха обявили против спасяването на Гърция, призовават страната да пристъпи към продажбата на множество казина, голф игрища, летища и дори острови, за да изплати своя дълг и да избегне фалит.

ЕС, който одобри спасителен план за страната на стойност 110 млрд. евро през май, посочи в свой доклад от декември, че Гърция може да постигне значителни приходи чрез продажбата на държавни имоти. Сред активите, определени за приватизация, са голф игрище на остров Родос, атинското летище Hellenikon и други.

Очаква се правителството да публикува доклад за стойността на държавния фонд от имоти през юни.

В момента никой не знае на колко точно се оценява държавният инвентар, като различни оценки сочат сума между 200 и 300 млрд. евро, пише изданието.

„Иска ми се да бяха 300 млрд. евро или 280, 250, или 200 млрд. евро“, казва 49-годишният министър на финансите на Гърция Георгиос Папаконстантину пред парламента на страната на 14 януари. „Фактът е, че просто не знаем“.

Около 40% от регистрираните държавни имоти са с оспорван статут, като за още 25% няма достатъчно данни относно юридическото им положение и също попадат в графа „под въпрос“, добавя министърът.

Гърция ще бъде изправена пред голяма конкуренция в лицето на други европейски страни с голям държавен дълг за привличането на инвеститори за имотите, определени за продажба.

Понижените стойности на имотите и по-трудните условия за кредитиране намалиха приходите от продажбата на държавни имоти в 27-те страни членки на ЕС до 3 млрд. евро през 2008 и 2009 г. от 13 млрд. евро за 2006 и 2007 г., сочат данни на CBRE.

През ноември Италия не успя да привлече участници в държавен търг за продажбата на военни имоти. Страната планира да прехвърли над 11 хил. държавни имота към регионалните власти, които на свой ред ще могат да ги отдават под наем или продават на трети страни, за да понижат своите задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още