IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ускорява приватизацията на имоти и други активи

Страната планира да набере 7 млрд. евро за периода от 2011 до 2013 г. от приватизация

17:42 | 17.12.10 г.
Гърция ускорява приватизацията на имоти и други активи

Гърция ще ускори приватизацията на недвижими имоти и други активи, съобщи финансовото министерство на страната след решение на приватизационния комитет, цитирано от Dow Jones Newswires.

Гърция планира да набере 7 млрд. евро за периода от 2011 до 2013 г. от приватизация, както обеща на международните си кредитори, за да намали високия бюджетен дефицит и държавния дълг.

Приватизацията беше едно от многото условия, поставени на задлъжнялата средиземноморска държава от Международния валутен фонд и Европейския съюз за отпускането на спасителния пакет на стойност 110 млрд. евро.

„Правителството е решено да постигне целта си с абсолютна прозрачност, като защити обществения интерес, провежда реформи и преструктуриране в сектори, които могат да допринесат за ръст и конкурентност“, се посочва в изявление на финансовото министерство.

Специалният секретариат към министерството за преструктуриране на активи и приватизация незабавно ще назначи съветници, които да извършат количествен и качествен опис на държавните имоти, който трябва да бъде завършен до юни 2011 г.

Ще бъде създадено дружество със специална цел, което да управлява старото летище Hellenikon.

Освен че планира бързо да назначи съветници и мениджъри на проекти, министерството предвижда да секюритизира падежиралите имотни активи и да ги вложи в дружество със специална инвестиционна цел, което да се листне на Атинската борса.

По отношение на приватизацията на държавни дялове в компании министерството ще обяви назначението на юридически и финансови съветници скоро с цел удължаване на концесията на международното летище в Атина, продажбата на дял в доставчика на природен газ DEPA и в оператора на газовата мрежа DESFA. Също така ще се търси стратегически инвеститор за Hellenic Defence Systems (EAS).

Освен това министерството търси съветници за дълъг списък с държавна собственост. В него попада тежко задлъжнелият жп оператор Trainose, Monte Parnes Casino, компаниите от ВиК сектора EYDAP и EYATH и компанията за добив на никел Larco.

Държавата се надява също да изгради пристанища в близост до редица регионални летища, за да подкрепи туризма, както и обмисля продажбата на 11 регионални летища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още