IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Гаров: Нови инвеститори и наематели ще навлязат на пазара у нас през 2011

Поради това вливане на „свежа кръв“ 2011 година ще е положителна за пазара, прогнозират от Colliers International

14:44 | 26.01.11 г. 3
А. Гаров: Нови инвеститори и наематели ще навлязат на пазара у нас през 2011

През 2011 година на пазара на бизнес имоти у нас ще навлязат нови играчи – както инвеститори, така и наематели, прогнозира на пресконференция днес Атанас Гаров, изпълнителен директор на консултантската компания Colliers International.

Като фактор за това той посочи глобалния контекст и наличието на сигнали за раздвижване на инвеститорите. Сега инвеститорите са фокусирани върху основните пазари, но постепенно ще погледнат и към периферните като Централна и Източна Европа, посочи Гаров.

Той не цитира конкретни имена на инвеститори поради съображения за конфиденциалност, но посочи, че поне 2-3 имена ще навлязат на пазара у нас, като по думите му „има индикации“ и към офис сегмента, и към търговските площи, и към жилищния сектор. Предприемаческа активност обаче може да се очаква основно в жилищния сегмент.

Поради това вливане на „свежа кръв“, на ликвидност, 2011 година ще е положителна за пазара, коментира Гаров.

Единствено сегментът на логистичните площи се очаква да се развива по-бавно.

Като „сравнително скучна“ откъм новини и динамика на пазара на недвижими имоти определи той изминалата 2010 година. Първата половина на 2011 г. ще продължи да се развива със скоростта на 2010 г., прогнозират от компанията, но през втората се очаква „чувствително оттласкване от дъното“ и ясен сигнал за нова тенденция на развитие, посочи Гаров.

Очакваното подобряване на макро- и микроикономическите показатели на България през втората половина на 2011 г. ще доведе и до увеличаване на броя на сделките с имоти във всички пазарни сегменти, сочат новите доклади на компанията.

При търговските площи експанзията през 2011 г. ще се води от "кеш енд кери" формáта, малките квартални магазини (от типа convenience storе), както и от ниския сегмент на модните марки, прогнозира Иглика Йорданова, мениджър ”Търговски площи” в компанията.

През тази година се предвижда да бъдат открити два нови мола - в Пловдив и Русе, докато в София акцентът се очаква да е върху развитието на вече опериращите проекти. През първата половина на годината трябва да започне строителството на Sofia Ring Mall със 70 хил. кв. м обща отдаваема площ, който ще е разположен на околовръстния път на столицата.

Очаква се раздвижването на наемите на офис пазара да продължи, тъй като голяма част от договорите за наем изтичат през 2011 г., каза Антон Славчев, мениджър ”Офис и Индустриални площи”. "Ще говорим за преместване", коментира той. При този процес на преместване на компаниите може да се очаква те да наемат по-големи площи. Движещи сили за пазара ще бъдат големите западни компании, предимно от телекомуникационния сектор, аутсорсинга, фармацевтиката.

Консултантите имат позитивни очакванията и за жилищния пазар. Търсенето на жилища от средно-високия и висок клас в София се прогнозира да продължи да нараства и през първата половина на 2011 г. Според компанията цените на жилищата от тези класове вече са достигнали най-ниските си стойности и предстои тяхното стабилизиране. През 2011 г. се очаква да се появят нови играчи в сегмента и да стартират нови проекти, каза Татяна Емилова, мениджър “Жилищни имоти”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
morgana77
преди 13 години
Според справка в Търговския регистър Шопов ( Шопова )е собственик в "Бари пропъртис", "Феникс-Риъл пропърти", "Феникс - Недвижими имоти - Васил Шопов", "Феникс Недвижими имоти", "Феникс-консулт", "Феникс-Рубикон", "АЕХЕА-България", "Ай Ел пропъртис". Освен това бизнесменът чрез "Феникс-Недвижими имоти" е дарил 15 000 лева за предизборната кампания на БСП. Ако сте платили на горе посочените фирми комисионна и не сте получени фактура, не се колебайте да се обадите на безплатен тел: 0800 123 58 Ставаме все повече:http://***.infoweek.bg/tab_it/it.php?show_category=1&show_sub_category=1&id=8929
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
LANDLORD 31
преди 13 години
Да, но няма и да стане по-евтина. Макар, че на много безимотни сривлогари им се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Как да цитира имена като ги няма - само разпространява слухове.България отдавна не е евтина по отношение на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още