IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският жилищен пазар близо до нивата на балонизиране на щатския и японския

Инвестициите в жилищни имоти формират 6,1% от БВП на Китай през 2010 г. – същото ниво като рекорда в САЩ през 2005 г., който беше последван от кризата с високорисковите ипотеки

11:34 | 01.02.11 г. 2
<p>Жилищни блокове в Шанхай. <i>Снимка: nigejones, лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Жилищни блокове в Шанхай. Снимка: nigejones, лиценз: Creative Commons

Жилищният пазар в Китай може би е на път да навлезе в етап на балонизиране, тъй като зависимостта на икономиката от пазара на имоти достига ниво, близко до жилищните пикове в САЩ и Япония, изчисляват от Citigroup Inc.

Инвестициите в жилищни имоти формират 6,1% от брутния вътрешен продукт на Китай през миналата година – същото ниво като рекорда в САЩ през 2005 г., който беше последван от кризата в високорисковите ипотеки, казва Шън Мингао, директор на отдела за проучвания в Китай в Citigroup, цитиран от Bloomberg. Освен това този дял е с около 2 процентни пункта под нивото от жилищния бум в Япония през 70-те години на миналия век.

„Пазарът на имоти в Китай навлиза в етап на балонизиране“, посочва Шън. „Очевидно е, че цените на имотите стават неустойчиви, след като жилищните инвестиции надхвърлят 8% от номиналния БВП и Китай може да не е изключение.”

Спад от 10% на инвестициите в имоти в Китай означава понижение от 1 процентен пункт на номиналния БВП, посочва Шън. Като се добавят инвестициите, непряко свързани със сектора на имотите, номиналният БВП ще намалее с между 2 и 2,5 процентни пункта, допълва той.

Цените на имотите в страната нараснаха за 19-ти месец през декември, повишавайки се с 6,4% на годишна база. Миналата седмица правителството повиши минималния размер на първоначалната вноска при покупката на втори имот, разпореди местните власти да определят ценови таргети за новите имоти и въведе данъци за жилищата в Шанхай и Чунцин.

През януари премиерът Вън Дзябао заяви, че правителството ще наложи контрол над пазара на имоти през първото тримесечие.

Според Шън Китай “може да избегне пръсване на балона само ако сегашните мерки се окажат ефективни”.

Междувременно от оператора на най-големия сайт за имоти в Китай SouFun Holdings Ltd. отчетоха, че жилищните цени в Китай са нараснали с 1% през януари, което е най-голямото месечно увеличение от шест месеца.

Жилищните цени във всеки от 100-те града, които следят от SouFun, са нараснали спрямо декември, като средната стойност достига 8645 юана (1312 долара) на квадратен метър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ами както и да го погледнеш - имотно-кредитно-балонна класика......Единственото чудно е, че се случва толкова скоро след американския балон. След японския минаха поне 10-15 години, ама тук са минали едва 2-3 и даже и последиците още тежат и се развиват, а китайците си надуват техния. Явно вече на никой не му пука за балоните, всички са наясно, че това са балони, но всеки се надява да не е той, който ще остане прав и без стол, когато музика спре да свири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Той вече е балонизиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още