IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни капитали заливат пазара на имоти в Китай

Общо 114 компании за имоти с чуждестранен капитал са се появили в страната през ноември с цел създаване на нова компания или осигуряване на капитал за вече съществуващи

13:43 | 01.12.10 г.
Чуждестранни капитали заливат пазара на имоти в Китай

Все по-голям брой чуждестранни институционални инвеститори се стичат към пазара на недвижими имоти в Китай, включвайки се още на етап строителство, привлечени от високата възвръщаемост на инвестициите в сектора и солидните икономически основи на страната, пише англоезичното държавно издание China Daily.

Статистика на китайското министерство на търговията, публикувана вчера, сочи, че общо 114 компании за имоти с чуждестранен капитал са се появили в регистрите през ноември с цел създаване на нова компания или с цел осигуряване на капитал за вече съществуващи. Този брой е 2,71 пъти по-голям от броя им през октомври, което сочи, че чуждестранните инвеститори са ускорили темпа на навлизане на пазара на имоти в Китай.

Междувременно повечето от компаниите са базирани в по-малки второстепенни и третостепенни градове в страната. „Все още има добри инвестиционни възможности в по-малките градове в Китай и чуждестранните инвеститори се опитват да диверсифицират инвестиционните си категории и дестинации, за да ограничат риска“, казва Карлби Сиун, директор проучвания и консултации за Северен Китай в Colliers International.

През първите 10 месеца на годината вложеният чуждестранен капитал в сектора на имотите е скочил с 48% спрямо същия период на 2009 г. През октомври стойността му е достигнала 8,7 млрд. долара.

Бързо растящият чуждестранен интерес към пазара на имоти в Китай, особено на етап строителство, се движи от очаквания за висока възвръщаемост и сравнително стабилен пазар, обяснява Грант Дзи, директор на инвестиционното подразделение на консултантската компания Savills в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още