IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carrefour може да продаде дял във верига за евтино пазаруване за до 4 млрд. евро

Групата може да раздели бизнеса си на три дружества, които да листне на борсата в Париж, с цел да повиши стойността на активите си

12:46 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Carrefour може да продаде дял във верига за евтино пазаруване за до 4 млрд. евро

Френската търговска верига Carrefour може да продаде дял във веригата за евтино пазаруване Dia, който анализаторите оценяват на стойност между 3,5 и 4 млрд. евро, пише Ройтерс, цитирайки информация на френския вестник Le Figaro.

Наред с това компанията може да продаде дялове и в своето подразделение за имоти Carrefour Property.

Според информацията компанията обмисля да листне някои от своите активи на борсата в Париж, за да повиши оценката на своите активи и стойността на книжата си.

Цената на акциите на Carrefour достигна своето най-високо ниво за последните девет седмици, след като се покачи с 5,3% до 35,78 евро за брой в края на търговията вчера, пише изданието.

„В рамките на своята стратегия да подобри представянето си и оценката на своите активи, Carrefour потвърждава, че проучва различни проекти, които биха могли да доведат до листване на някои от тези активи“ , казват от компанията.

От групата обаче уточняват, че все още нищо не е решено и плановете предвиждат да бъде запазен контролът върху Carrefour Property.

Вчера Ройтерс съобщи, че Carrefour, която според изданието е най-голямата търговска верига в Европа, смята да раздели бизнеса си на три публични групи, с цел да съживи цената на своите книжа.

Colony Capital и Groupe Arnault, които притежават общо 13,5% от Carrefour, са все още на загуба от своите инвестиции, направени през 2007 г., когато те придобиха дяловете във веригата на цени от средно 50 евро на акция.

“Членовете на борда, консултирани от BNP Paribas, работят по едновременно отделяне на Dia и Carrefour Property, които и двете ще бъдат листнати в Париж”, пише Le Figaro.

Според Ройтерс акционерите на групата са в полза на сценарий, при който тя ще задържи мажоритарен дял в Dia, като наред с това ръководството на компанията иска да запази и над 50% дял в Carrefour Property.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още