IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват силен ръст на бизнес имотите в „части от Източна Европа“

Азия и Латинска Америка също са сред регионите, за които се очакват силни ръстове през 2011

11:13 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват силен ръст на бизнес имотите в „части от Източна Европа“

Пазарът на бизнес имоти в различни точки на света се очаква да отбележи силен ръст през 2011 г., сочи доклад на британския Кралски институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

„Стабилен ръст в Азия, Латинска Америка и части от Източна Европа оказва значителна подкрепа за сектора на имотите“, коментира Саймън Ръбинсън, старши икономист на RICS, добавяйки, че това е ключова причина за централните банки да повишат лихвените проценти.

„Дори предполагаме, че тези пазари ще отчетат и най-силните ръстове в капиталовите стойности през 2011 г.“

Силният ръст във въпросните региони се очаква още през първото тримесечие, докато пазарът в САЩ, който бе значително по-тежко засегнат от кризата, едва сега започва да показва първите признаци на възстановяване.

Според анкетата на института, в която участие са взели 410 негови членове в цял свят, очакванията за наемния пазар на големи световни пазари като Хонконг, Китай, Сингапур, Бразилия и особено Перу са сред най-оптимистичните.

Тези очаквания са в рязък контраст с отговорите на участниците от Гърция, Испания, Ирландия и Япония, където повечето от тях продължават да прогнозират последващи наемни спадове.

Около три четвърти от 45-те страни, включени в проучването, отчитат подобрено търсене от страна на наемателите на бизнес имоти през последните три месеца на миналата година.

Очакванията за британския пазар варират в зависимост от различните региони. Капиталовите стойности в Лондон се очаква да се повишават, докато очакванията за останалата част от страната са все още отрицателни.

„Първокласните офиси в Лондон са и ще продължат да бъдат най-силната част от пазара”, казва Ръбинсън. Той добавя, че все още съществуват опасения за развитието на сегмента на второстепенните офис площи в страната, който ще бъде засегнат от свръхпредлагането и очакваното консолидиране на обществения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още