IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските жилищни цени не поддават на мерките на правителството

През януари е отчетен ръст на годишна база в 68 от общо 70 града в страната, за които се следят данни

10:46 | 18.02.11 г.
Китайските жилищни цени не поддават на мерките на правителството

Цените на новите жилища в Китай нараснаха през януари на годишна база в 68 от общо 70 големи града, за които правителството следи данни, въпреки мерките за задържане на цените на достъпни нива, предаде Bloomberg.

Цените на новите жилища в столицата Пекин са нараснали с 6,8% през януари спрямо година по-рано, а в Шанхай увеличението е 1,5%, съобщиха от държавното статистическо бюро днес. В Хайкоу е регистриран най-силен ръст – 21,6%, а в десет града повишенията надхвърлят 10%.

Жилищните цени падат в югоизточния град Цюенджоу и западния град Нанчун.

Миналия месец Китай повиши изискванията за първоначална вноска при покупката на втори дом, разпореди местните власти да определят ценови таргети за новите имоти и въведе данъци върху жилищните имоти в Шанхай и Чунцин. Централната банки повиши лихвения процент на 8 февруари за трети път за четири месеца.

„Новите данни ясно показват, че жилищните цени продължават да растат и мерките на правителството ограничават само обемите на сделките“, коментира Джини Ян, базиран в Шанхай икономист в Standard Chartered Plc. „Крайният проблем е паричната политика – правителството трябва поне да вдигне лихвения процент още два пъти тази година, защото ако не се затегне ликвидността, няма как да паднат цените.”

Китай спира да публикува средни цени в национален мащаб и променя методологията на проучването от тази година, обявиха от статистическото бюро на 16 февруари, за да отразяват по-точно измененията на цените.

Агенцията ще продължи да следи 70 големи и средни града и ще използва данните от онлайн регистрациите за жилищните сделки за 35 от тях. За градовете, които не разполагат със система за онлайн регистрация, бюрото ще продължава да получава данни от местните власти.

От частния сектор също отчетоха ръст на жилищните цени в Китай през януари.

Тази седмица Пекин забрани на жителите си да купуват повече от две жилища и въведе изискване за хората, които нямат пекинско жителство, според което те няма да могат да купуват каквито и да било жилищни имоти в града освен ако не могат да докажат чрез данъчни документи и свидетелства за социални осигуровки, че са живели в града повече от пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още