IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може да намалят данъчната ставка при саниране на жилища

При саниране на жилищни сгради се ограничава с 30% потреблението на енергия

14:56 | 22.02.11 г. 1
Може да намалят данъчната ставка при саниране на жилища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще преговаря с други министерства за възможности за намаляване на данъчната ставка при саниране на жилищата. Това каза по време на форум за „зелената икономика“ строителният министър Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Според министъра няма логика да се увеличават данъците при инвестиции в енергийна ефективност, което на практика сега се получава.

Средностатистически при саниране на жилищни сгради се намалява с 30% потреблението на енергия, каза министърът на околната среда и водите Нона Каражова. По думите й, дори и да няма данъчни облекчения, тази проста сметка ще накара хората да санират жилищата си. 

В момента работната група от три министерства - на околната среда и водите, на труда и социалната политика и на финансите, разработва промяна на системата за енергийни помощи, като ще се стимулира отоплението с по-екологични горива - природен газ, екобрикети.

„Практиката огромна част от помощите да се плащат за брикети и въглища с високо съдържание на сяра и прах ще се преустанови“, допълни Караджова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Jekata
преди 13 години
Намаляване на ставката и увеличаване на данъчната оценка - резултата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още