IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Няма балон на китайския пазар на имоти

Според управляващия директор и стратег за Китай на банката Джери Лу в страната липсват трите ключови характеристики на наличието на балон

14:04 | 02.03.11 г.
<p>Жилищни сгради в Шанхай. <i>Снимка: Herr_Bert, лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Жилищни сгради в Шанхай. Снимка: Herr_Bert, лиценз: Creative Commons

Въпреки растящите опасения, че на китайския пазар на имоти има балон, от Morgan Stanley изказват категорично мнение, че случаят не е такъв. Джери Лу, управляващ директор и стратег за Китай в банката, коментира пред CNBC, че на пазара на имоти в Китай липсват трите ключови характеристики на наличието на балон, които касаят стойността на имотите, прекомерен финансов ливъридж и рязък, стабилен скок на цените.

Разглеждайки всички тези фактори, Китай „просто не е на този етап“, посочва той.

По думите му първият признак за балон е, когато оценките на имотите станат „наистина скъпи, съотнесени към БВП“.

„Имаме проблем с доходите, но нямаме проблем с отношението на стойността на имотите към БВП“, казва той, като има предвид факта, че много бедни китайци вече не мога да си позволят да притежават жилище.

Лу посочва, че стойността на имотите в Китай спрямо БВП възлиза на 150% към момента спрямо ниво от 200% в САЩ след жилищната криза. Затова може да се каже, че пазарът на имоти в Китай все още не е балонизиран.

„Вторият момент, който е дори още по-важен, за да се определи даден пазар на имоти като балон, е, че трябва много, прекалено много финансов ливъридж“. Лу посочва, че самоучастието на кредитополучателите трябва да е изключително ниско, близо до 0%, за да се формира балон. „В Китай няма такива неща. Дори към момента първоначалната вноска е 30%“, допълва той.

На последно място, трябва да има „дълбоко, много вертикално покачване на цената“, за да се определи пазара като балон, обяснява той.

„Цените на китайските имоти на практика не са мръднали през последните 12 месеца. Така че може и да имахме балон преди 12 месеца, но към днешна дата вече няма такъв“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още