IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската страст за имоти - без фактори за балонизиране

Въпреки мерките на Пекин за охлаждане на търсенето и цените хората в страната не очакват срив на пазара поради комбинация от фактори

18:45 | 19.02.11 г. 1
Китайската страст за имоти - без фактори за балонизиране

Китайците посрещнаха новата година на Заека с посещения на роднини, игри на маджонг, залози на конни надбягвания и огледи на апартаменти за продажба, пише Financial Times.

Купуването на имоти се е превърнало в национална страст в Китай. Въпреки мерките на Пекин за охлаждане на търсенето и цените това изглежда ще продължи. На практика никой в страната не очаква срив на пазара на имоти поради комбинация от фактори.

От една страна, има много интерес в самите власти цените да растат. По-голямата част от приходите на местните власти идват от продажба на земя. Ако цените паднат, намаляват и постъпленията им. Така че докато Пекин тръби за новите си мерки, местните власти тихомълком подкопават тази политика.

Банкерите също предпочитат да пренебрегнат целите на Пекин. Банките се управляват от членове на партията, които служат на регулаторите, но под висшите ешелони има служители, които се стремят да увеличат отпуснатите заеми и да надхитрят ограниченията за ръст на наемите.

Има и други фактори. В реално изражение лихвите остават отрицателни. Всички в Китай търсят алтернатива на хазарта в Макао и на лихвата върху депозити в местната банка от половин процентен пункт.

Днес тези хора имат възможност да вложат парите си чрез частни канали с по-изгодна възвръщаемост. За първи път в страната има съсловие от заможни предприемачи от достатъчно голям мащаб, че да станат значителен източник на финансиране, особено за пазара на имоти. Строителните компании в Китай не могат да кандидатстват за кредит за покупката на земя. Те могат да получат заем само след като са осигурили земята. Това няма значение за големите компани, но създава проблеми за онези, които не са.

Решението на проблема идва, когато се запознаят тези строителни предприемачи със заможни хора, които са клиенти на подразделенията за управление на активи на банките. Често предприемачите продават дялове от даден проект в сектора на имотите на финансиращите ги чрез тези банкови мрежи, като им плащат между 10 и 13% на година за парите.

Разбира се, интересът на предприемачите и банките не означава, че няма да има срив, а просто, че хората искат да печелят пари от имотите. По-важен е фактът, че към момента на китайския пазар не присъстват класическите симптоми на балон.

Една от причините за уязвимостта на американския и японския балон беше степента, до която бумът при тях беше финансиран с пари назаем. Ако дълговото финансиране е един от ключовите притеснителни признаци, значи няма много поводи за опасения за Китай в момента, нито на ниво строители, нито на ниво купувачи.

Също така, отново за разлика от САЩ и Япония, доходите в Китай растат. Всъщност според анализатори във второстепенните градове в страната доходите се повишават по-бързо от жилищните цени. Освен това много предприемачи строят финансово достъпни жилища за средната класа, а не само луксозни апартаменти и молове. Просперитетът се разпространява с инфраструктурата от покрайнините на Пекин към периферията на цялата страна.

Наистина официалната статистика сочи, че инвестициите във фиксирани активи формират 70% от икономическата активност и голяма част от тях идва от инвестиции в имоти. Това сочи, че предлагането на всичко, което Китай строи, един ден ще надхвърли значително търсенето. Но както и при други статистически данни, много анализатори отхвърлят тези опасения. Те например посочват, че когато един американец си купи кола, това се брои за потребление, а когато го направи китаец, това е инвестиция.

Следващата година е година на Дракона, считана за особено успешна в Китай. Собствениците на имоти очакват да бъдат още по-преуспели, когато това време дойде.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
proizvoditel
преди 13 години
Балон и още как! Ще гръмне с такава сила, че петрола и всички суровини с пъти ще паднат!Ето какво написа ивестор преди ден:"Китайските банки отпуснаха заеми за 1,04 трлн. юана (158 млрд. долара) през януари, което е два пъти повече от новото кредитиране през декември."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още