IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия обхваната от мания по „зелени“ офис сгради

Регионът скъсява разликата със западния свят по отношение на зеленото строителство и много от новите сгради се строят по най-високи стандарти за ефективност

15:55 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Азия обхваната от мания по „зелени“ офис сгради

Азия може да преживее бум на строителството на „зелени“ бизнес сгради, тъй като търсенето на енергийно-ефективни офиси расте.

„Много повече компании търсят зелени площи, а Азия расте с все повече мултинационални компании, които идва тук“, казва Майкъл Замора, член на управителния съвет и вицепрезидент Комуникации за Азия в CoreNet.

Проучване на CoreNet и Jones Lang LaSalle сочи, че близо 50% от компаниите са склонни да плащат за „по-зелени“ офиси.

По думите на Замора, който е и архитект и брокер на имоти, базиран в Хонконг, особено мултинационалните корпорации имат предпочитания за зелени офиси, тъй като те обръщат повече внимание на корпоративно-социалната отговорност и имиджа, пише South China Morning Post.

Също така зелените характеристики им помагат да понижат разходите си.

„В зависимост от това за коя част на света говорим, вероятно 30 до 35% от оперативните разходи на една сграда е електричество... за климатизация да ни поддържа хладно или уреди да ни топлят и да задвижват нашето оборудване“, казва той.

Той дава пример с Pearl River Tower в Гуангджоу. Проектът, който има амбиции да се превърне в „най-зеления небостъргач в света“, включва енергийно-ефективни характеристики като вятърни турбини и слънчеви колектори. Благодарение на тях той потреблява 20 до 40% по-малко енергия в сравнение с обикновените сгради, коментира Замора.

Въпреки че са по-скъпи за изграждане, такива сгради са привлекателни и за предприемачите, тъй като зелените характеристики в момента са на мода и предполагат по-високи наеми.

По думите му Азия постепенно компенсира разликата със западните пазари по отношение на интелигентните сгради с развитието на региона, и най-новите проекти се строят в съответствие с най-модерните стандарти.

Като пример за популярността на енергийно-ефективните сгради Замора дава с правителството на австралийския щат Ню Саут Уелс, което наема офиси единствено в сгради с определен зелен рейтинг.

Наред с Хонконг и Австралия, Южна Корея също има амбиции за мащабно зелено строителство.

Наскоро бяха обявени данни, че проектът за изграждане на мащабния административен комплекс Songdo International Business District в Инчеон предвижда 50% от сградите в него да бъдат построени според международните стандарти за зелено строителство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още